Proste klopsiki wegańskie

Proste klopsiki wegańskie

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1/2 puszki
Majonez : 2 łyżki
Sos sojowy : 1 łyżka
Suszone pomidory : 4 sztuki
Czosnek : 2 ząbki
Oregano : 1 łyżeczka
Bazylia : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Pozostałe
Cukinia : 1 sztuka Około 300g
Zielona cebulka : 1 pęczek
Bułka tarta : 150g
Olej : do smażenia
Opcjonalnie możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych.

Składniki

  • Pozostałe

  • Opcjonalnie możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych.

Share

Przepis na proste klopsiki wegańskie

Już od kilku tygodni chodziły za mną wegańskie klopsiki. Nie za duże, okrągłe, chrupiące, dobrze doprawione… Do tego umieszczone w świeżej bułce, skąpanej w sosie… Oj jestem usatysfakcjonowany dzisiejszym obiadem. Oczywiście te wegetariańskie pulpety, mogą również wylądować na makaronie lub kaszy! Świetnie sprawdzą się też w tortilli 😍

Czy pulpeciki wegańskie muszą być smażone?

Oczywiście, że nie! Możesz je również upiec w piekarniku, ale… Warto czasami zgrzeszyć i postawić na smażone. Dzięki smażeniu uzyskamy wspaniałą, chrupiącą skorupkę dookoła i delikatny środek. Coś niebywale zachwycającego.

Klopsiki wegańskie – kilka porad

  • Do masy dodałem wegański sojonez, domowej roboty. Naprawdę niesamowicie podbija smak! Oczywiście świetnie sprawdzi się rówież mayo ze sklepu.
  • Jeśli lubisz pikantne dania, to koniecznie dodaj sosu sriracha lub ostrej papryki.
  • Jeśli tylko masz możliwość, to dodaj 2 łyżki płatków drożdżowych. Wpłyną one na smak, oraz w niewielkim stopniu na konsystencję.
  • Chcesz je upiec w piekarniku? Spoko, ale posmaruj je wcześniej deliaktnie olejem. Dzięki temu ładnie się zarumienią.

Jeśli spodobał Ci się przepis, to koniecznie zobacz również klopsiki warzywne jak w ikea, oraz klopsiki z orzechów włoskich. Dodatkowo może Cię zainteresować pizza z patelni bez drożdży, którą się zajadam na okrągło 😂

Klopsy wegańskie i wegetariańskie przepis

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1/2 puszki
Majonez : 2 łyżki
Sos sojowy : 1 łyżka
Suszone pomidory : 4 sztuki
Czosnek : 2 ząbki
Oregano : 1 łyżeczka
Bazylia : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Pozostałe
Cukinia : 1 sztuka Około 300g
Zielona cebulka : 1 pęczek
Bułka tarta : 150g
Olej : do smażenia
Opcjonalnie możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych.

Wykonanie

1
Gotowe

W wysokim naczyniu umieść ciecierzycę, majonez (u mnie domowy sojonez), sos sojowy, suszone pomidory, obrany czosnek i przyprawy. Blenduj na gładką masę.

Do miski zetrzyj cukinię, dodaj posiekaną zieloną cebulkę (zieloną część), masę powstałą po blendowaniu oraz bułkę tartą. Tą ostatnią najlepiej dodawaj stopniowo, bo ilość, która będzie potrzebna zależy m.in. od cukinii. U mnie było to 150g. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na bok, na 10 minut.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej sporo oleju. Uformuj klopsiki/pulpety - u mnie każdy miał około 30g.

Smaż z każdej strony na mocno złoty kolor. Klopsiki mają być chrupiące. Gotowe!

Naleśniki z bananem i polewą czekoladową
Poprzedni
Naleśniki z bananem i polewą czekoladową
Następny
Sałatka z falafelem i granatem




Naleśniki z bananem i polewą czekoladową
Naleśniki z bananem i polewą czekoladową
Sałatka z falafelem i granatem
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna

rozpadają mi się podczas smażenia na patelni:(

Gabriela

Czy można jakoś pominąć majonez ?

Dominika

Cukinia na dużych oczkach ??