Amarantusowa “paciaja” na słodko

Amarantusowa “paciaja” na słodko

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z amarantusa : 100g
Mleko kokosowe : 400ml
Sól : szczypta
Bakalie : 50g
opcjonalnie ulubione owoce (ja akurat użyłem jagód, ale sprawdzą się wszelkie inne)
opcjonalnie miód, cukier lub inne ulubione słodziwo do smaku

Amarantusowa "paciaja" jest daniem trudnym do nazwania, ale banalnie prostym do zrobienia. Jak dla mnie silna konkurentka dla jaglanki.

Składniki

  • opcjonalnie ulubione owoce (ja akurat użyłem jagód, ale sprawdzą się wszelkie inne)

  • opcjonalnie miód, cukier lub inne ulubione słodziwo do smaku

Share

Znajdujesz lub dowiadujesz się o jakimś produkcie i starasz się go wpleść wszędzie… tak właśnie mam obecnie z mąką z amarantusa. Dodaję ją do zapiekanek (beszamel), kisielu, budyniu, ale również do śniadania jako składnik przewodni, tak jak w tym przypadku. Trudno mi tak naprawdę nazwać to danie. Nie jest to kaszka, bo kaszki w tym nie ma… skoro jest kaszanka to może w takim razie mączanka? Pomysłów wiele i zarazem niewiele naprawdę pasujących. Stanęło na nazwie, która się przyjęła na fanpage-u, czyli “paciaja”.

Smak, jak przy wszystkim wykonywanym z użyciem amarantusa, jest specyficzny (wyczuwalne zwłaszcza przy słodkich rzeczach). Lekko orzechowy, przechodzący w gorzki. Na szczęście dzięki użyciu do paciai mieszanki bakalii, mleka roślinnego i ewentualnie czegoś słodkiego otrzymujemy śniadanie nie tylko zjadliwe, ale bym powiedział, że nawet smaczne, a już na pewno bardzo, ale to bardzo zdrowe.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka z amarantusa : 100g
Mleko kokosowe : 400ml
Sól : szczypta
Bakalie : 50g
opcjonalnie ulubione owoce (ja akurat użyłem jagód, ale sprawdzą się wszelkie inne)
opcjonalnie miód, cukier lub inne ulubione słodziwo do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Zagotuj mleko. Wsyp mąkę i wymieszaj trzepaczką. Dodaj sól. Gotuj przez kilka minut aż paciaja zgęstnieje.

2
Gotowe

Po tym czasie dodaj bakalie i ewentualnie pozostałe składniki. Jeśli paciaja byłaby zbyt gęsta, dodaj troszkę więcej mleka.

Poprzedni
Koktajl jagodowy z tonikiem
Następny
Tofu z cebulą i jabłkiem, czyli wegańska wątróbka




Koktajl jagodowy z tonikiem
Tofu z cebulą i jabłkiem, czyli wegańska wątróbka
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Bardzo pożywne śniadanie 🙂