Naleśniki z bananem i polewą czekoladową

0 0
Naleśniki z bananem i polewą czekoladową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto naleśnikowe
Mąka pszenna: 200g
Mleko roślinne: 400 ml
Sól: 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Olej: 2 łyżki
Dodatkowo
Banan: 6 sztuk
Olej: 2 łyżki
Polewa czekoladowa: do polania
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto naleśnikowe

  • Dodatkowo

Share

Naleśniki z bananem

Naleśniki to świetna opcja na słodkie śniadanie, obiad lub deser. Nie zawsze jest w końcu ochota na owsiankę, jaglankę lub kanapkę na śniadanie. Dzisiaj rano, gdy wstałem z łóżka, od razu wiedziałem, na co mam ochotę. Coś prostego, pysznego i… słodkiego. Naleśniki ze smażonym bananem, to jest to! 😍 Po takim śniadaniu z przyjemnością zabrałem się za codzienne obowiązki.

Dlaczego akurat z bananem i czekoladą?

Uwielbiam to połączenie. Za dzieciaka zajadałem się czekoladkami w kształcie banana, który był oblany czekoladą… Pamiętasz takie słodkości? Dla mnie był to hicior. Ostatnio na moim stole zawitała również owsianka z bananem. Tam czekolada oczywiście również się pojawiła 😂

Naleśniki z bananem bezglutenowe?

W tym przypadku zrobiłem klasyczne ciasto na naleśniki, ale na blogu znajdziesz również przepisy na naleśniki bezglutenowe. Moje ulubione, to bardzo delikatne naleśniki z mąki ryżowej, wyraziste naleśniki z mąki gryczanej oraz strączkowe naleśniki z ciecierzycy. Wszystkie są wyjątkowe i ciekawe.

naleśniki ze smażonym bananem

[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto naleśnikowe
Mąka pszenna: 200g
Mleko roślinne: 400 ml
Sól: 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Olej: 2 łyżki
Dodatkowo
Banan: 6 sztuk
Olej: 2 łyżki
Polewa czekoladowa: do polania

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj i odstaw na 5 minut. Sprawdź czy nie jest zbyt gęste, w razie potrzeby dolej odrobinę mleka lub wody.

Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące naleśniki, dodaj odrobinę oleju kokosowego lub ewentualnie rzepakowego. W zależności od wielkości chochelki i patelni użyj 3/4 lub całej chochli ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć obrane banany i smaż z obu stron na złoty kolor.

Połóz usmażone banany na naleśnikach i zwiń z polewą czekoladową w środku lub/i na zewnątrz. Gotowe!

Konrad Budzyk

Kisiel z siemienia lnianego
previous
Kisiel z siemienia lnianego
Proste klopsiki wegańskie, czyli pulpety wegetariańskie
next
Proste klopsiki wegańskie
Kisiel z siemienia lnianego
previous
Kisiel z siemienia lnianego
Proste klopsiki wegańskie, czyli pulpety wegetariańskie
next
Proste klopsiki wegańskie
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x