Pesto z rukoli

0 0
Pesto z rukoli

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Rukola: 100g
Orzechy nerkowca: 50g
Czosnek: 1-2 ząbki
Sok z cytryny: 1-2 łyżki
Olej: 6 łyżek
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2-3 łyżki

Szukasz pomysłu na wykorzystanie rukoli? Mam dla Ciebie niezawodny przepis na pesto!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Pesto z rukoli

Na blogu znajdziecie już m.in. klasyczne wegańskie pesto bazyliowe. Tym razem chciałbym Wam pokazać, jak w prosty i szybki sposób, można zrobić zielone pesto z rukoli.

Do przygotowania dzisiejszego pesto użyłem orzechów nerkowca, ze względu na ich delikatny i neutralny smak. Jeśli ich nie masz, możesz je zastąpić uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika. Świetnym dodatkiem są również płatki drożdżowe, które nadają delikatnie serowego aromatu – praktycznie zawsze je dodaje.

Do czego można użyć pesto z rukoli?

Najbardziej lubię używać go jako sosu do makaronu lub zamiast sosu pomidorowego na spód do pizzy. Oczywiście można takim pesto również posmarować ulubione pieczywo, pomaczać sobie chlebki naan lub podpłomyki… Pesto z rukoli jest bardzo uniwersalne.

Pizza z burakiem i rukola 3

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Rukola: 100g
Orzechy nerkowca: 50g
Czosnek: 1-2 ząbki
Sok z cytryny: 1-2 łyżki
Olej: 6 łyżek
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2-3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Czosnek obierz z łupinek. Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zblenduj na w miarę gładki sos. Gotowe pesto z rukoli przechowuj w lodówce.

Konrad Budzyk

Przepis na Wegańskie pancakes bez jajek. Placuszki wegańskie
previous
Wegańskie pancakes
Przepis na Pizze z burakiem i rukolą
next
Pizza z burakiem i rukolą
Przepis na Wegańskie pancakes bez jajek. Placuszki wegańskie
previous
Wegańskie pancakes
Przepis na Pizze z burakiem i rukolą
next
Pizza z burakiem i rukolą
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mar

jak długo można je trzymać w lodówce?

Konrad Budzyk

Spokojnie 1-2 tygodnie 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x