Ingredients
-
300g Kalafior
-
1 mała Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Olej
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Curry
-
50g Orzechy nerkowca
-
50g Suszone pomidory
-
2 łyżeczki Sok z cytryny
-
kilka łyżek Woda
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo
-
do podania Kapary
-
do podania Świeży tymianek
Jestem wielkim fanem wszelkiej maści smarowideł, którymi można raczyć się w towarzystwie świeżego chleba. Dzisiaj postanowiłem wziąć na tapet kalafiora i ukręcić z niego pastę. Pasta z pieczonego kalafiora w towarzystwie kaparów i świeżego tymianku smakuje REWELACYJNIE!
Pasta z pieczonego kalafiora
Poza tytułowym kalafiorem, w paście znajduje się również pieczona cebula oraz czosnek. Całość została przyprawiona papryką wędzoną, która nadaje lekko dymnego aromatu oraz przyprawą curry. W samej paście znalazło się jeszcze miejsce na suszone pomidory oraz orzechy nerkowca.
Z czym podawać pastę z pieczonego kalafiora?
Oczywiście najlepiej smakuje z pieczywem. Serdecznie polecam Ci przepis na chleb pszenny. To właśnie z nim zrobiłem sobie kanapki, na wierzchu których ułożyłem ogórka, rzodkiewkę i świeży tymianek. Takie połączenie jest dla mnie IDEALNE. Nie przepadasz za chlebem? Nie ma problemu! Na blogu znajdziesz również przepis na bułki pszenne i podpłomyki. Jeśli unikasz mąki pszennej, to polecam Ci chleb z mąki gryczanej, chlebek jaglany lub krakersy z ziarnami.
- Sprawdź również moją książkę pt. „HUMMUSY i PASTY” – kliknij TUTAJ. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji na domowe pasty, dipy i pasztety w roślinnym wydaniu.
- Szukasz blendera w którym ukręcisz m.in. idealnie gładką pastę? Takiego, który poradzi sobie z orzechami? Zobacz jakiego blendera ja używam oraz przeczytaj moją recenzję – kliknij TUTAJ.

Składniki
| Kalafior: 300g | |
| Cebula: 1 mała | |
| Czosnek: 4 ząbki | |
| Olej: 3 łyżki | |
| Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
| Curry: 1 łyżeczka | |
| Orzechy nerkowca: 50g | |
| Suszone pomidory: 50g | |
| Sok z cytryny: 2 łyżeczki | |
| Woda: kilka łyżek | |
| Sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
| Kapary: do podania | |
| Świeży tymianek: do podania |
Wykonanie
|
1
Gotowe
|
Kalafiora podziel na małe różyczki, cebulę przekrój na pół, a czosnek obierz z łupinek. Wymieszaj warzywa z olejem i przyprawami. Przenieś warzywa na blaszkę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż blaszkę i piecz do momentu, aż kalafior zrobi się rumiany i zmięknie. |
|
2
Gotowe
|
W międzyczasie zalej orzechy nerkowca gorącą wodą i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie odcedź je. |
|
3
Gotowe
|
Umieść upieczone warzywa, orzechy nerkowca oraz pozostałe składniki w kielichu blendera i zblenduj na gładką pastę. |
|
4
Gotowe
|
Pasta z pieczonego kalafiora jest już gotowa. Udekoruj ją kaparami i świeżym tymiankiem. Smacznego! |








Witam,czy pomidory suszune są w zalewie?
Tak 🙂