Granola z kaszy gryczanej

0 0
Granola z kaszy gryczanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik: 130g
Daktyle: 200g
Kasza gryczana niepalona: 150g
Olej kokosowy: 2 łyżki
Miód lub syrop: 2 łyżki
Kakao: 2 łyżki
Wanilia: 1 laska
Cynamon: 1/2 łyżeczki

Szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Granola z kaszy gryczanej

Pomimo, że granola dostępna w sklepach jest syfiasta w składzie, to mam do niej nieprzemijający pociąg. Uwielbiam jej słodycz, to jak na mnie patrzy ze sklepowej półki i szepcze ponętnie – Weź mnie, nie skrzywdzę Cię – Robi to za każdym razem, gdy jestem na diecie lub po prostu chcę ograniczyć trujące związki ze słodkościami… Perfidna! Na szczęście, gdzieś w czeluściach internetu, znalazłem doniesienia o możliwości wykonania swojej własnej granoli z kaszy gryczanej! Rozwaliło mnie to na trzy połówki. Gdy tylko doszedłem do siebie, postanowiłem sam poczarować w kuchni i stworzyć dla Was pyszną propozycję na śniadanie jaką jest właśnie granola z kaszy gryczanej.

Jest to kolejny przepis z kaszą gryczaną i na pewno nie ostatni. Wykonanie jest dziecinnie proste, bo wystarczy zmiksować, wyłożyć na papier do pieczenia, upiec i zjeść… każdy sobie poradzi. Pewnie pojawią się pytania czy kaszę gryczaną należy dodać surową (bez gotowania lub moczenia)… Tak! Dlatego ten przepis jest taki rewelacyjny, bo wymaga od nas minimum zaangażowania, a daje maksymalnie dużo pysznych efektów. Kasza po upieczeniu nie jest już twarda tylko przyjemnie chrupiąca.

Bardzo ważną kwestią, aby granola z kaszy gryczanej nam wyszła, jest grubość rozprowadzonej masy na blaszce. Powinna być jak najcieńsza, jeśli chcemy uzyskać bardzo chrupiące płatki. Jeśli jednak wolimy bardziej miękkie i „ciągnące się”, to nie trzeba aż tak się nad tym rozpuszczać.

Jeśli nie masz piekarnika, to świetna będzie dla Ciebie granola z patelni. Również prosta, szybka i pyszna, jak dzisiejsza granola z kaszy gryczanej.

Ostatnio ukręciłem na bloga mleko z nerkowców, które Wam polecam do każdej granoli.

Granola z kaszy gryczanej

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik: 130g
Daktyle: 200g
Kasza gryczana niepalona: 150g
Olej kokosowy: 2 łyżki
Miód lub syrop: 2 łyżki
Kakao: 2 łyżki
Wanilia: 1 laska
Cynamon: 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Słonecznik i daktyle umieść w malakserze i zblenduj.

2
Gotowe

Wyjmij ziarna z wanilii, a jej twardą część wywal. Dodaj pozostałe składniki i blenduj do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż powstałą masę i rozprowadź tak, aby powstała cienka warstwa. Piecz 10-15 minut.

3
Gotowe

Wyjmij, przestudź i połam na kawałeczki. Przechowuj w szczelnym słoiku.

Konrad Budzyk

Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami 2
previous
Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami
Papryka faszerowana kaszą pęczak
next
Papryka faszerowana kaszą pęczak
Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami 2
previous
Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami
Papryka faszerowana kaszą pęczak
next
Papryka faszerowana kaszą pęczak
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Czy zamiast daktyli można użyć moreli lub suszonych śliwek?

Konrad Budzyk

Hmm w takim wypadku dodałbym miodu lub syropu klonowego

Konrad Budzyk

Jasne, że możesz je dodać, ale dodatkowo radziłbym dodać miodu, bo daktyle (syrop) twarzą słodką część naszej granoli 🙂

Anna

Czy zamiast daktyli można użyć suszonych moreli lub śliwek?

Anna

Próbowałam zrobić i gryczaną i jaglaną, ale wychodzi mi suche, twarde i nie zbyt smaczne :-/ jak się zbiorę do kolejnej próby, to podgotuję chociaż trochę kasze.

Konrad Budzyk

Oj to względnie twardawe i suchawe być powinno, ale przy tym kruche 🙁 Podgotuj koniecznie, ale byle nie do rozgotowania 🙂

Gosia

Zrobilam. Dla mnie pycha.

Doro

czy możesz ponownie opublikować przepis?

Konrad Budzyk

Zrobione, teraz powinien się ładnie pokazywać 🙂

Doro

Dziekuje!

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x