Granola z kaszy gryczanej

Granola z kaszy gryczanej

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik : 130g
Daktyle : 200g
Kasza gryczana niepalona : 150g
Olej kokosowy : 2 łyżki
Miód lub syrop : 2 łyżki
Kakao : 2 łyżki
Wanilia : 1 laska
Cynamon : 1/2 łyżeczki

Szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie!

Składniki

Share

Granola z kaszy gryczanej

Pomimo, że granola dostępna w sklepach jest syfiasta w składzie, to mam do niej nieprzemijający pociąg. Uwielbiam jej słodycz, to jak na mnie patrzy ze sklepowej półki i szepcze ponętnie – Weź mnie, nie skrzywdzę Cię – Robi to za każdym razem, gdy jestem na diecie lub po prostu chcę ograniczyć trujące związki ze słodkościami… Perfidna! Na szczęście, gdzieś w czeluściach internetu, znalazłem doniesienia o możliwości wykonania swojej własnej granoli z kaszy gryczanej! Rozwaliło mnie to na trzy połówki. Gdy tylko doszedłem do siebie, postanowiłem sam poczarować w kuchni i stworzyć dla Was pyszną propozycję na śniadanie jaką jest właśnie granola z kaszy gryczanej.

Jest to kolejny przepis z kaszą gryczaną i na pewno nie ostatni. Wykonanie jest dziecinnie proste, bo wystarczy zmiksować, wyłożyć na papier do pieczenia, upiec i zjeść… każdy sobie poradzi. Pewnie pojawią się pytania czy kaszę gryczaną należy dodać surową (bez gotowania lub moczenia)… Tak! Dlatego ten przepis jest taki rewelacyjny, bo wymaga od nas minimum zaangażowania, a daje maksymalnie dużo pysznych efektów. Kasza po upieczeniu nie jest już twarda tylko przyjemnie chrupiąca.

Bardzo ważną kwestią, aby granola z kaszy gryczanej nam wyszła, jest grubość rozprowadzonej masy na blaszce. Powinna być jak najcieńsza, jeśli chcemy uzyskać bardzo chrupiące płatki. Jeśli jednak wolimy bardziej miękkie i „ciągnące się”, to nie trzeba aż tak się nad tym rozpuszczać.

Jeśli nie masz piekarnika, to świetna będzie dla Ciebie granola z patelni. Również prosta, szybka i pyszna, jak dzisiejsza granola z kaszy gryczanej.

Ostatnio ukręciłem na bloga mleko z nerkowców, które Wam polecam do każdej granoli.

Granola z kaszy gryczanej

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik : 130g
Daktyle : 200g
Kasza gryczana niepalona : 150g
Olej kokosowy : 2 łyżki
Miód lub syrop : 2 łyżki
Kakao : 2 łyżki
Wanilia : 1 laska
Cynamon : 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Słonecznik i daktyle umieść w malakserze i zblenduj.

2
Gotowe

Wyjmij ziarna z wanilii, a jej twardą część wywal. Dodaj pozostałe składniki i blenduj do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż powstałą masę i rozprowadź tak, aby powstała cienka warstwa. Piecz 10-15 minut.

3
Gotowe

Wyjmij, przestudź i połam na kawałeczki. Przechowuj w szczelnym słoiku.

Poprzedni
Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami
Papryka faszerowana kaszą pęczak
Następny
Papryka faszerowana kaszą pęczak




Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami
Papryka faszerowana kaszą pęczak
Papryka faszerowana kaszą pęczak
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Czy zamiast daktyli można użyć moreli lub suszonych śliwek?

Anna

Czy zamiast daktyli można użyć suszonych moreli lub śliwek?

Anna

Próbowałam zrobić i gryczaną i jaglaną, ale wychodzi mi suche, twarde i nie zbyt smaczne :-/ jak się zbiorę do kolejnej próby, to podgotuję chociaż trochę kasze.

Gosia

Zrobilam. Dla mnie pycha.

Doro

czy możesz ponownie opublikować przepis?

Doro

Dziekuje!