• Home
  • Obiady
  • Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami

Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami

0 0
Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielone szparagi: 1 pęczek
Pomidorki koktajlowe: 2 gałązki
Oliwa: 2 łyżki
Pieprz i sól: duża szczypta
Makaron: 200g
Pesto
Czosnek: 1-2 ząbki
Orzechy nerkowca: 1 garść
Świeża bazylia: 1 garść
Oliwa: 6 łyżek
Sok z cytryny: 1 łyżka
Cukier: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2 łyżki

Ten makaron, to prawdziwa PETARDA! Wyjątkowy, prosty i co najważniejsze... PYSZNY!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Pesto

  • Opcjonalnie

Share

Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami

Szukasz pomysłu na obiad ze szparagami? Mam dla Ciebie prosty a zarazem WYŚMIENITY przepis na makaron spaghetti ze szparagami. Zielone szparagi są warzywem bardzo popularnym w naszym kraju, w związku z tym znaleźć je można niemalże wszędzie. Niestety szeroko dostępne są jedynie przez około dwa miesiące w roku. To właśnie w maju oraz w czerwcu zielone szparagi są najsmaczniejsze i posiadają najwięcej wartości odżywczych.

Wykorzystaj sezon na szparagi w pełni i zasmakuj we wspaniałym makaronie spaghetti ze szparagami, który swoją prostotą i smakiem, powala na kolana. Na blogu znajdziesz również hummus ze szparagami, krem ze szparagami oraz risotto ze szparagami. Z pewnością te przepisy również przypadną Ci do gustu. Tyle możliwości, a tylko dwie ręce i jeden żołądek… 😅

Dzisiejszy makaron ze szparagami skąpany jest w pesto na bazie pieczonych zielonych szparagów oraz świeżej bazylii. W towarzystwie pomidorków koktajlowych, całe danie nabiera wyjątkowego, REWELACYJNEGO smaku! Właśnie dlatego czas zakasać rękawy i brać się za gotowanie!

Przepis na Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Zielone szparagi: 1 pęczek
Pomidorki koktajlowe: 2 gałązki
Oliwa: 2 łyżki
Pieprz i sól: duża szczypta
Makaron: 200g
Pesto
Czosnek: 1-2 ząbki
Orzechy nerkowca: 1 garść
Świeża bazylia: 1 garść
Oliwa: 6 łyżek
Sok z cytryny: 1 łyżka
Cukier: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Szparagi umyj, odkrój końcówki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wysmaruj szparagi oraz pomidorki koktajlowe oliwą z oliwek i oprósz pieprzem oraz solą. Piecz przez około 10-15 minut w 200 stopniach. W międzyczasie ugotuj makaron.

2
Gotowe

Czosnek obierz i posiekaj. Każdego upieczonego szparaga pokrój na 3-4 części. Połowę szparagów umieść w kielichu blendera, dodaj czosnek, orzechy nerkowca, bazylię, oliwę, sok z cytryny, cukier, pieprz, sól oraz opcjonalnie płatki drożdżowe. Blenduj przez 30-60 sekund. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oliwy lub wodę.

3
Gotowe

Ugotowany makaron wymieszaj z powstałym pesto ze szparagów oraz pozostałymi, pokrojonymi szparagami. Makaron ze szparagami podawaj w towarzystwie pieczonych pomidorków koktajlowych oraz posiekanej bazylii.

Jak upiec zielone szparagi?
previous
Jak upiec zielone szparagi?
Przepis na Wegańskie gofry z fasoli bez jajek i bez mleka
next
Wegańskie gofry z fasoli
Jak upiec zielone szparagi?
previous
Jak upiec zielone szparagi?
Przepis na Wegańskie gofry z fasoli bez jajek i bez mleka
next
Wegańskie gofry z fasoli
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Pyszne! Kremowy sos jest obłedny! Tylko muszę pomyślec nad ominięciem skórki odchodzącej od pomidorków. Dziękuję 🙂

Konrad Budzyk

Dziękuję <3

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x