Makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą

Makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą

Składniki

Ilość porcji:
Makaron : 200g
Cebula : 1 sztuka
Czosnek : 3-4 ząbki
Olej : 1 łyżka
Ciecierzyca : 1/2 puszki
Mleczko kokosowe : 6 łyżek
Oregano : 1 łyżeczka
Tymianek : 1 łyżeczka
Bazylia : garść
Zielona pietruszka : 1/2 pęczka
Pieprz i sól : do smaku
Opcjonalnie możesz dodać chili (do smaku) i płatki drożdżowe (2 łyżki)

Składniki

  • Opcjonalnie możesz dodać chili (do smaku) i płatki drożdżowe (2 łyżki)

Share

Przepis na prosty makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą

Jak dobrze wiecie, jestem fanem prostych rozwiązań. Co prawda moja spiżarka jest bardziej rozbudowana, niż nie jeden sklep… No ale jak chodzi o wykonanie dania, to zazwyczaj jest prosto i przyjemnie… Tak mi się przynajmniej wydaje 😂 Tutaj musi być wszystko jasne, przejrzyste i niewymagające nadmiernego zaangażowania. Dzisiaj postanowiłem dla siebie i dla Ciebie przygotować kremowy makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą.

To w końcu jaki jest ten prosty makaron z ziołami?

Nooo… Prosty! Poza tym kremowy, przyjemnie czosnkowy i niezmiernie pyszny. Pełny aromatu, który pochodzi od świeżych i suszonych ziół. W dodatku dzięki dodaniu ciecierzycy, mamy coś “pod zębem”, oraz danie jest bardziej sycące.

Kilka porad

  • Wybierz taki makaron, jaki lubisz najbardziej. Ja akurat miałem tagliatelle, ale penne i spaghetti sprawdzą się równie dobrze.
  • Do swojego makaronu dodałem troszkę chili oraz płatki drożdżowe. Nie są to pozycje obowiązkowe, ale warto po nie sięgnąć.

Jeśli lubisz dania z makaronami, to koniecznie musisz ogarnąć jednogarnkowy makaron z pieczarkami, który ostatnio dodawałem. Poza nim, może Cię również zaciekawić wegańskie spaghetti bolognese oraz makaron z groszkiem. Zresztą… Wszystko co jest z makaronem, jest dobre 😂

Przepis na prosty makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Makaron : 200g
Cebula : 1 sztuka
Czosnek : 3-4 ząbki
Olej : 1 łyżka
Ciecierzyca : 1/2 puszki
Mleczko kokosowe : 6 łyżek
Oregano : 1 łyżeczka
Tymianek : 1 łyżeczka
Bazylia : garść
Zielona pietruszka : 1/2 pęczka
Pieprz i sól : do smaku
Opcjonalnie możesz dodać chili (do smaku) i płatki drożdżowe (2 łyżki)

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z intrukcją na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzej olej na patelni. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj. Smaż przez 2-3 minuty.

2
Gotowe

Po tym czasie dodaj ciecierzycę, mleczko kokosowe, oregano i tymianek. Jesli używasz chili i płatków drożdżowych to teraz jest również czas na nie. Wymieszaj.

3
Gotowe

Dodaj od razu posiekają bazylię, pietruszkę oraz ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszaj i... GOTOWE!

Surówka z czerwonej kapusty po tajsku
Poprzedni
Surówka z czerwonej kapusty po tajsku
Placki kukurydziane - placki z kukurydzą - przepis
Następny
Placki z kukurydzą




Surówka z czerwonej kapusty po tajsku
Surówka z czerwonej kapusty po tajsku
Placki kukurydziane - placki z kukurydzą - przepis
Placki z kukurydzą
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kozmik

Za to lubię Cię odwiedzać – prosto, łatwo i smacznie. Dzięki.