Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Składniki

Ilość porcji:
Szpinak
Cebula : 1 mała
Czosnek : 3-4 ząbki
Olej : 2 łyżki
Szpinak mrożony : 900g
Oregano : 1/2 łyżeczki
Bazylia : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Beszamel
Olej : 4 łyżki
Mąka : 4 łyżki
Mleko roślinne : 600 ml
Gałka muszkatołowa : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Makaron LASAGNE : 12-16 sztuk

Pyszna i delikatna lasagne, którą pokocha KAŻDY!

Składniki

  • Szpinak

  • Beszamel

Share

Lasagne ze szpinakiem

Będę nudny i dla niektórych irytujący jak polityka, ale makaron UWIELBIAM niezmiennie! Tym razem postanowiłem ukręcić dla siebie i dla Was lasagne ze szpinakiem, czyli płaty makaronu przekładane podsmażonymi i doprawionymi liśćmi szpinaku, dodatkowo skąpanymi w beszamelu. Oj co to była za uczta… 🥰

Lasagne ze szpinakiem bardzo często gości u mnie w domu. Jest delikatna, kremowa, a w duecie z lekką i świeżą sałatką z pomidorów, dostajemy idealne danie obiadowe.

Przy okazji przypominam, że na blogu czeka na Was również wegańska lasagne z soczewicą. Jest to absolutny hicior, który musicie wypróbować!

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem – KILKA PORAD

  • Lasagne ze szpinakiem najlepiej kroić po odczekaniu przynajmniej 15 minut od momentu wyjęcia jej z piekarnika. W przeciwnym razie, może się delikatnie rozpadać.
  • Użyłem szpinaku mrożonego w liściach. Prawdopodobnie rozdrobniony również się sprawdzi.
  • Używamy makaronu w płatach, prosto z opakowania. Nie ma potrzeby podgotowywania go wcześniej. Możesz użyć makaronu do lasagne klasycznego lub pełnoziarnistego.
  • Możesz posypać lasagne między warstwami oraz po wierzchu serem (u mnie wegański Violife).
  • Moje naczynie do zapiekania miało wymiary około 30×25 cm.
  • Z podanych proporcji wychodzą cztery solidne porcje!
[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Szpinak
Cebula : 1 mała
Czosnek : 3-4 ząbki
Olej : 2 łyżki
Szpinak mrożony : 900g
Oregano : 1/2 łyżeczki
Bazylia : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Beszamel
Olej : 4 łyżki
Mąka : 4 łyżki
Mleko roślinne : 600 ml
Gałka muszkatołowa : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Makaron LASAGNE : 12-16 sztuk

Wykonanie

1
Gotowe

Beszamel

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić.

2
Gotowe

Szpinak

Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj mrożony szpinak i co jakiś czas mieszając smaż do momentu, aż odparuje woda. Dopraw do smaku.

3
Gotowe

Jak zrobić LASAGNE ZE SZPINAKIEM?

Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadź niecałą chochelkę beszamelu, ułóż po całości jedną warstwę makaronu (jeśli są luki, to połam makaron i uzupełnij je). Na makaron daj około chochelkę beszamelu, rozprowadź go, ułóż warstwę szpinaku, na to znowu makaron i powtarzaj czynność do uzyskania trzech lub czterech warstw. Lasagne kończymy szpinakiem i beszamelem oraz opcjonalnie posypujemy serem.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie żaroodporne i piecz około 30-40 minut. Smacznego!

Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Poprzedni
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
Następny
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?




Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments