Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Szpinak
Cebula: 1 mała
Czosnek: 3-4 ząbki
Olej: 2 łyżki
Szpinak mrożony: 900g
Oregano: 1/2 łyżeczki
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Beszamel
Olej: 4 łyżki
Mąka: 4 łyżki
Mleko roślinne: 600 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Makaron LASAGNE: 12-16 sztuk

Pyszna i delikatna lasagne, którą pokocha KAŻDY!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Szpinak

  • Beszamel

Share

Lasagne ze szpinakiem

Będę nudny i dla niektórych irytujący jak polityka, ale makaron UWIELBIAM niezmiennie! Tym razem postanowiłem ukręcić dla siebie i dla Was lasagne ze szpinakiem, czyli płaty makaronu przekładane podsmażonymi i doprawionymi liśćmi szpinaku, dodatkowo skąpanymi w beszamelu. Oj co to była za uczta… 🥰

Lasagne ze szpinakiem bardzo często gości u mnie w domu. Jest delikatna, kremowa, a w duecie z lekką i świeżą sałatką z pomidorów, dostajemy idealne danie obiadowe.

Przy okazji przypominam, że na blogu czeka na Was również wegańska lasagne z soczewicą. Jest to absolutny hicior, który musicie wypróbować!

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem – KILKA PORAD

  • Lasagne ze szpinakiem najlepiej kroić po odczekaniu przynajmniej 15 minut od momentu wyjęcia jej z piekarnika. W przeciwnym razie, może się delikatnie rozpadać.
  • Użyłem szpinaku mrożonego w liściach. Prawdopodobnie rozdrobniony również się sprawdzi.
  • Używamy makaronu w płatach, prosto z opakowania. Nie ma potrzeby podgotowywania go wcześniej. Możesz użyć makaronu do lasagne klasycznego lub pełnoziarnistego.
  • Możesz posypać lasagne między warstwami oraz po wierzchu serem (u mnie wegański Violife).
  • Moje naczynie do zapiekania miało wymiary około 30×25 cm.
  • Z podanych proporcji wychodzą cztery solidne porcje!
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Szpinak
Cebula: 1 mała
Czosnek: 3-4 ząbki
Olej: 2 łyżki
Szpinak mrożony: 900g
Oregano: 1/2 łyżeczki
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Beszamel
Olej: 4 łyżki
Mąka: 4 łyżki
Mleko roślinne: 600 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Makaron LASAGNE: 12-16 sztuk

Wykonanie

1
Gotowe

Beszamel

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić.

2
Gotowe

Szpinak

Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj mrożony szpinak i co jakiś czas mieszając smaż do momentu, aż odparuje woda. Dopraw do smaku.

3
Gotowe

Jak zrobić LASAGNE ZE SZPINAKIEM?

Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadź niecałą chochelkę beszamelu, ułóż po całości jedną warstwę makaronu (jeśli są luki, to połam makaron i uzupełnij je). Na makaron daj około chochelkę beszamelu, rozprowadź go, ułóż warstwę szpinaku, na to znowu makaron i powtarzaj czynność do uzyskania trzech lub czterech warstw. Lasagne kończymy szpinakiem i beszamelem oraz opcjonalnie posypujemy serem.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie żaroodporne i piecz około 30-40 minut. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
previous
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
next
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
previous
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
next
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x