Kasza jęczmienna z grzybami

0 0
Kasza jęczmienna z grzybami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jęczmienna:: 100g
Podgrzybki:: 150g
Czosnek:: 1 ząbek
Por:: 1/4 sztuki
Mleczko kokosowe:: 6 łyżek
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 1 łyżka
Do podania
Zielona cebulka::

Nutritional information

1
Porcja
531
Kalorie
11.7g
Białko
21g
Tłuszcz
76.7g
Węgl.
10.2g
Błonnik

Kasza jęczmienna z grzybami smakuje niesamowicie dobrze. Podgrzybki dodają niesamowitego aromatu, smaku i tekstury. Naprawdę warto w nie zainwestować!

  • 25 min
  • Serves 1
  • Easy

Ingredients

  • Do podania

Share

Kasza jęczmienna z grzybami

Nie będę bajczył, że na przepis wpadłem podczas porannego spaceru po lesie, na który wybrałem się w celu poszukiwania grzybów… Jedyne grzyby, które jestem zdolny znaleźć, to te na basenie a i one przede mną raczej uciekają… Jedyną opcją, żebym zjadł grzyby leśne, jest wybranie się na spacer do sklepu po mrożone lub na targ po świeże. Ja tym razem wybrałem pierwszą opcję. Kasza jęczmienna z grzybami z pewnością przypadnie do gustu każdemu amatorowi grzybów.

Czy podgrzybki są konieczne?

Podgrzybki z pewnością można zastąpić zarówno borowikami jak i pospolitymi pieczarkami. Jeśli jakimś cudem nie lubicie grzybów leśnych lub po prostu Was na nie nie stać, to wspomniana wcześniej pieczarka również zda egzamin, ale danie nie będzie już tak aromatyczne i hmm… leśne. W tym przypadku radziłbym dodać rozmarynu lub tymianku, żeby było bardziej smakowe.

Co zamiast mleczka kokosowego?

Drażni Was mleczko kokosowe? Nic prostszego! Wystarczy je zastąpić dowolną roślinną śmietanką, których w większych sklepach jest pod dostatkiem. Jest jednak jeden minus… Są potwornie drogie w przeciwieństwie do mleczka kokosowego.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jęczmienna:: 100g
Podgrzybki:: 150g
Czosnek:: 1 ząbek
Por:: 1/4 sztuki
Mleczko kokosowe:: 6 łyżek
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 1 łyżka
Do podania
Zielona cebulka::

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z informacją na opakowaniu.

2
Gotowe

Pora pokrój. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Smaż pora przez minutę a następnie dodaj grzyby (mrożone od razu a świeże pierwsze oczyść) oraz posiekany czosnek i smaż przez około 5 minut. W razie potrzeby podlej odrobiną wody (2-3 łyżki). Wrzuć ugotowaną kaszę i wyłącz ogień. Dodaj mleczko kokosowe, przyprawy do smaku i wymieszaj. Serwuj z posiekaną zieloną cebulką.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Spaghetti z buraka
previous
Spaghetti z buraka
Makaron z groszkiem
next
Makaron z groszkiem
Spaghetti z buraka
previous
Spaghetti z buraka
Makaron z groszkiem
next
Makaron z groszkiem
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Mniamniusne;-) dzieki za podpowiedz) inne kasze tez sprawdze 😉

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x