Gofry z mąki z ciecierzycy

0 0
Gofry z mąki z ciecierzycy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z ciecierzycy: 250g
Mleko roślinne: 400 ml
Olej: 3 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Opcjonalnie
Tymianek: 1/2 łyżeczki

Wysokobiałkowe i bezglutenowe gofry, które cudownie smakują z wytrawnymi dodatkami!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Na śniadanie, obiad, jak i kolację świetnie wpasowują się gofry. Można je przyrządzić nie tylko z owocami i słodkimi dodatkami, ale również na wytrawnie. To właśnie gofry w wytrawnej wersji skradły moje serce. Tym razem zrobiłem gofry z mąki z ciecierzycy, które są BOGATE W BIAŁKO i BEZGLUTENOWE!

Gofry z mąki z ciecierzycy

Dzisiaj postanowiłem zaserwować moje gofry z domowym guacamole, zieleniną, która akurat była pod ręką, podsmażonym marynowanym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz pesto bazyliowym… To połączenie smaków jest WSPANIAŁE i uzależniające! Pomimo użycia mąki bezglutenowej, gofry naprawdę są wyrośnięte i puszyste.

Gofry z mąki z ciecierzycy moim zdaniem najlepiej smakują na wytrawnie i tak też polecam je serwować. Bardzo lubię je jeść na śniadanie z hummusem i świeżymi warzywami oraz z wegańskim gulaszem na obiad. Mam nadzieję, że również Tobie przypadną do gustu!

Oczywiście gofry z ciecierzycy nie każdemu muszą zasmakować, ze względu na specyficzny smak mąki z ciecierzycy. Jeśli za nią nie przepadasz, to zapraszam Cię do wypróbowania innych smakowitych przepisów. Na blogu znajdziesz klasyczne gofry bezglutenowe oraz wegańskie gofry, które przygotowałem z mąki pszennej. Niecodzienne, a zarazem wyśmienite są także gofry z kaszy gryczanej, gofry owsiane oraz gofry z fasoli… Na samą myśl o tych wszystkich wspaniałościach zrobiłem się głodny. Czas wkroczyć do kuchni i upiec gofry.

Gofry z mąki z ciecierzycy - Gofry z ciecierzycy

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z ciecierzycy: 250g
Mleko roślinne: 400 ml
Olej: 3 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Opcjonalnie
Tymianek: 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki i odstaw na 5 minut. Powinno powstać ciasto o konsystencji troszkę gęstszej od tego na naleśniki. W razie potrzeby możesz dosypać odrobinę więcej mąki.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry przez kilka minut, do momentu gdy staną się złote i chrupiące - czas pieczenia zależy od gofrownicy, u mnie były to 4 minuty.

3
Gotowe

Gotowe gofry z mąki z ciecierzycy udekoruj ulubionymi dodatkami i zajadaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

Ciasto z figami
previous
Ciasto z figami
Bułeczki z chałwą - drożdżówki z chałwą
next
Bułeczki z chałwą
Ciasto z figami
previous
Ciasto z figami
Bułeczki z chałwą - drożdżówki z chałwą
next
Bułeczki z chałwą
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Przepyszne gofry! Dodałam jeszcze do ciasta pieprzu, słodkiej papryki i trochę passaty pomidorowej.

Konrad Budzyk

Ooo super pomysł na dodatki! 🙂

Sasha

Niestety, mi nie wyszły. Za rzadkie ciasto wyszło. Kwestia może maki?

Konrad Budzyk

Może być kwestia mąki, bo co producent mąki z ciecierzycy, to inna mąka… U mnie jest to zazwyczaj melvit. Dużo też może zależeć od gofrownicy, ale… jeśli ciasto jest zbyt płynne, to należy dodać troszkę mąki 🙂

Kasis

Hej.
Czy zamiast z ciecierzycy, jaka inną mąkę moge zastosować ?

Konrad Budzyk

Do tych gofrów tylko mąkę z ciecierzycy. Jeśli chcesz zrobić z mąki owsianej lub gryczanej, to na blogu również są takie przepisy 🙂

Maria

Ciekawe, bo moje wyszły mega ciemne po 2 minutach. Jaką masz moc gofrownicę? Mam wrażenie ze Dezal 1200 zabił to ciasto.. smaczne ale niezbyt apetycznie „nadprzypalone”

Konrad Budzyk

U mnie Gofrownica GÖTZE & JENSEN DW900 1600W 🙂

Iwona

Pyszne gofry. Dziękuję za przepis:)

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x