Ingredients
Na ciasto
- 250g Mąka pszenna
- 25g Drożdże świeże
- 150 ml Woda
- 2 łyżki Oliwa
- 1 łyżeczka Cukier
- 1/2 łyżeczki Sól
Dodatki
- 8 łyżek Pesto z rukoli
- 1 duży Burak gotowany
- 10 sztuk Suszone pomidory
- 10 sztuk Pomidorki koktajlowe
- do podania Rukola
Pizza z burakiem i rukolą
Na śniadanie, obiad i kolację… Pizzę mógłbym jeść na okrągło – może dlatego, że jest okrągła? 😅 Jej ogromną zaletą jest fakt, że można zrobić ją niemalże ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Tym razem postanowiłem ukręcić pizzę z burakiem. Na jej spodzie znajduje się pesto z rukoli, które ostatnio dodałem na bloga. Świetnie sprawdzi się również pesto bazyliowe!
Z podanych proporcji wyszły mi dwie średniej wielkości pizze, które śmiało wystarczą dla dwóch osób. Oczywiście można ukręcić jedną dużą pizzę, ale… co dwie pizze, to nie jedna 😅
Czy burak musi być gotowany?
W składnikach podałem buraka gotowanego, ze względu na jego łatwe użycie. Ugotowane buraki dostępne są w większości znanych marketów, co znacznie usprawnia działanie w kuchni. Możesz również samodzielnie je ugotować lub upiec. Zobacz koniecznie jak upiec buraki.
Składniki
Na ciasto | |
Mąka pszenna: 250g | |
Drożdże świeże: 25g | |
Woda: 150 ml | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Dodatki | |
Pesto z rukoli: 8 łyżek | |
Burak gotowany: 1 duży | |
Suszone pomidory: 10 sztuk | |
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk | |
Rukola: do podania |
Wykonanie
1 Gotowe | Na początku drożdże wymieszaj z letnią wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsyp mąkę oraz sól i wlej oliwkę. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsyp mąką. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | Piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Posmaruj rozwałkowane ciasto pesto, ułóż pokrojone w cienkie plasterki buraki, posiekane suszone pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, oraz przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 7-10 minut. Gotową pizzę podawaj ze świeżą rukolą. |