Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym

0 0
Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kopytka brokułowe
Ziemniaki: 500g
Brokuł: 200g
Mąka pszenna: 150-200g
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Sól: 1/2 łyżeczki
Sos pomidorowy
Oliwa z oliwek: 2 łyżki
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 1-2 ząbki
Cukier: 1 łyżeczka
Pomidory: 1 puszka
Pomidory suszone: 3 sztuki
Kapary: 3 łyżeczki
Czarne oliwki: 10 sztuk
Suszona żurawina: 2 łyżki
Oregano: 1/2 łyżeczki
Bazylia: 1/4 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Szpinak: 1-2 garści

Kluski wcale nie muszą być nudne. Zobacz jak w ciekawy sposób można przygotować kopytka!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Kopytka brokułowe

  • Sos pomidorowy

Share

Przez ostatnie kilka dni chodziły za mną kluseczki. Zastanawiałem się nie tylko nad ich formą. Do wyboru były oczywiście znane i lubiane przez wszystkich kluski śląskie, gnocchi, oraz kopytka. Zdecydowałem się na kopytka, ale nie poprzestałem na przygotowaniu klasycznych klusek… Oj nie, to nie mogło skończyć się tradycyjnie i nudnie. Postanowiłem zrobić zielone kopytka brokułowe!

Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym

Gdy już zapadła decyzja o kształcie kluseczek oraz ich delikatnej wariacji, nadszedł czas na dodatki. Ukręciłem prosty, szybki, ale jednocześnie bardzo smaczny sos pomidorowy, który świetnie komponuje się z kopytkami brokułowymi. Jego głównymi składnikami są dobrej jakości pomidory pelati, pomidory suszone, oliwki, kapary, suszona żurawina oraz młode liście szpinaku. Zwieńczeniem gotowego dania jest wegański parmezan, który ukręciłem w kilka sekund przy pomocy blendera. Kopytka brokułowe możesz również zjeść z wegańskim pesto bazyliowym.

Lubisz kluseczki? Zobacz również przepis na kopytka z buraków, kopytka z bobu oraz kopytka z batatów. Jak widzisz kluski wcale nie muszą być nudne! Czas zakasać rękawy, obrać ziemniaki i ugotować dzisiejsze wyjątkowe kopytka!

Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym - Przepis na wegańskie kopytka

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kopytka brokułowe
Ziemniaki: 500g
Brokuł: 200g
Mąka pszenna: 150-200g
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Sól: 1/2 łyżeczki
Sos pomidorowy
Oliwa z oliwek: 2 łyżki
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 1-2 ząbki
Cukier: 1 łyżeczka
Pomidory: 1 puszka
Pomidory suszone: 3 sztuki
Kapary: 3 łyżeczki
Czarne oliwki: 10 sztuk
Suszona żurawina: 2 łyżki
Oregano: 1/2 łyżeczki
Bazylia: 1/4 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Szpinak: 1-2 garści

Wykonanie

1
Gotowe

Kopytka brokułowe

Obierz ziemniaki i ugotuj. Odstaw do przestygnięcia (najlepiej na całą noc). Brokuł podziel na różyczki i ugotuj je, odstaw do przestygnięcia, a następnie delikatnie odciśnij z wody. Zobacz jak ugotować brokuł, jeśli jeszcze tego nie wiesz.

2
Gotowe

Zimne ziemniaki oraz brokuł zmiel do miski przy pomocy maszynki do mielenia lub użyj tłuczka. Zrób to bardzo dokładnie, żeby kopytka były gładkie, czyli bez grudek. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sól. wyrabiaj ciasto. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej mąki, ale jeśli brokuł został odciśnięty, to nie będzie takiej potrzeby.

3
Gotowe

Zagotuj w garnku wodę i posól ją delikatnie.

4
Gotowe

Oprósz blat/stolnicę mąką i wyłóż ciasto. Podziel je na 3 części i stwórz z każdej wałek o grubości około 2cm. Krój kopytka nożem pod kątem 45 stopni (w romby).

5
Gotowe

Kopytka brokułowe gotuj w osolonej wodzie - od wypłynięcia około 1 minutę.

6
Gotowe

Sos pomidorowy

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj cukier, pomidory z puszki, posiekane pomidory suszone, kapary, oliwki, suszoną żurawinę oraz przyprawy. Gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.

7
Gotowe

Po tym czasie dodaj szpinak, zamieszaj kilka razy - szpinak bardzo szybko się skurczy. dopraw do smaku.

8
Gotowe

Kopytka podawaj z sosem pomidorowym oraz wegańskim parmezanem. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Wegańskie kotlety warzywne - przepis na kotleciki warzywne
previous
Kotlety warzywne
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami - Przepis - tajska zupa kokosowa
next
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami
Wegańskie kotlety warzywne - przepis na kotleciki warzywne
previous
Kotlety warzywne
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami - Przepis - tajska zupa kokosowa
next
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Rany świetne! Właśnie zrobiłam,a chodził za mną Twój przepis już dłuższy czas,kopytka i sos wyszły PETARDA!Dzięki!

Joanna

Zostaliśmy wege z przymusu.. aż trafilam na ten blog… I już nie jest z przymusu 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x