Ingredients
- 250g Płatki owsiane
- 150g Chipsy kokosowe
- 50g Wiórki kokosowe
- 150g Orzechy nerkowca
- 150g Syrop klonowy
- 80g Olej kokosowy
- 2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
- szczypta Sól
Granola kokosowa
Dobre śniadanie, to gwarancja dobrego humoru od samego rana. Bardzo lubię rozpoczynać dzień od płatków owsianych, a że można z nich coś zrobić, to przygotowałem przepis na granolę kokosową… Bo kokos uwielbiam 🥰
Granola kokosowa, tak jak i każda inna granola do dietetycznych nie należy, ale od czasu do czasu z pewnością nikomu nie zaszkodzi. W towarzystwie kilku borówek lub innych malinek oraz roślinnego mleka… Coś wspaniałego! Jeśli masz troszkę chęci, to do granoli możesz ukręcić domowe mleko z nerkowców lub mleko kokosowe.
Granola kokosowa – KĄCIK PORAD
- Nie zastępuj chipsów kokosowych wiórkami. Chipsy kokosowe nadają innej tekstury i smaku, dlatego warto po nie sięgnąć.
- Granola kokosowa zaraz po upieczeniu jest miękka. Stwardnieje po przestygnięciu.
- Gotową granolę możesz przechowywać w pojemniczku lub słoiku przez 1-2 tygodni.
Na blogu jest również granola z patelni. Zachęcam do przetestowania.
Składniki
Płatki owsiane: 250g | |
Chipsy kokosowe: 150g | |
Wiórki kokosowe: 50g | |
Orzechy nerkowca: 150g | |
Syrop klonowy: 150g | |
Olej kokosowy: 80g | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Sól: szczypta |
Wykonanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | Blaszkę włóż do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Uważaj, żeby nie przypalić. Nasza granola kokosowa stwardnieje po ostygnięciu, dlatego nie przejmuj się, że po upieczeniu jest miękka. Ostudzoną granolę możesz przełożyć do pojemnicza/słoika i przechowywać 1-2 tygodnie. |