Gofry kakaowe

Gofry kakaowe

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 130g
Mleko roślinne : 250ml
Kakao : 25g
Cukier trzcinowy : 2 łyżki
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Sól : szczypta
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Olej : 3 łyżki

Lubisz kakao? Ten przepis z pewnością Cię zainteresuje! Pyszne gofry kakaowe świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub obiad. Koniecznie wypróbuj!

Składniki

Share

Gofry kakaowe

Oj jak ja kocham gofry… Od momentu, gdy kupiłem gofrownicę, goszczą u mnie niemalże codziennie. Były już gofry bezglutenowe, dla fanów “innych” mąk, które uznaję za najlepsze, jak i gofry ziemniaczane, dedykowane dla tych co chcieliby gofra na wytrawny obiad. Dzisiaj przyszedł czas na gofry kakaowe, ponieważ poza byciem nowym fanem gofrów, jestem również starym fanem czekolady i kakao.

Dostałem od Was zapytania jak zrobić fajne glutenowe gofry, więc przychodzę z odsieczą, bo wiem, że nie każdy chce na jeden raz zaopatrywać się w duże opakowania różnych mąk. Ja standardowo używam orkiszowej, ponieważ jest ona zdrowsza od zwykłej pszennej, ale technologicznie jedna i druga nadaje się do tego przepisu. Z mąkami bezglutenowymi w tym przypadku nie eksperymentowałem. Chcesz bezglutenowe gofry kakaowe? Zrób ciasto według przepisu na gofry z mąki jaglanej i owsianej, i dodaj kilka łyżek kakao. Na pewno wyjdą pyszne!

Porady:

  • Gofry z tego przepisu do super słodkich nie należą, dlatego jeśli lubisz słodsze, to dodaj kilka łyżeczek cukru.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 130g
Mleko roślinne : 250ml
Kakao : 25g
Cukier trzcinowy : 2 łyżki
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Sól : szczypta
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Olej : 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki, poza łyżką oleju, umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę, posmaruj ją delikatnie olejem i wylej około 3 łyżki ciasta na jednego gofra (ilość ciasta zależy od wielkości płytek). Piecz przez 4-5 minut.

Poprzedni
Szybka kawa mrożona
Koktajl truskawkowy
Następny
Koktajl truskawkowy




Szybka kawa mrożona
Koktajl truskawkowy
Koktajl truskawkowy
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gin

Mmm, coś cudownego! 🙂
Narobiłeś mi apetytu na gofry… 🙂

Marika

Mi też. Do tych gofrów pasowałaby mi jeszcze bita śmietana. Trzeba będzie to sprawdzić. Zaraz wymieszam ciasto i grzeje mojego dezala. Muszę jeszcze zobaczyć, jakie składniki mam w domu, a co muszę dokupić. Na pewno brakuje mi mąki orkiszowej i cukru trzcinowego, bo zazwyczaj ich nie używam.

Ewelina

Polecam do ciasta wrzucić suszone wiśnie, pycha.

Maria

Niestety nie wyszły mi…a tak miałam na nie chec….rozpaćkały sie…przykleiły do formy…próbowałam uratować ciasto robiąc placuszki ale to samo wierzch ładny chrupiący a …środek nieupieczony. Czy możesz napisac jakiej gofrownicy używasz..za nic mi te gofry nie wyvhodzą. A moc gofrownicy duża …bo 1200…nie wiem jux co mam robic. Poradz prosze…bo moze to bardziej sprzęt niz moje umiejetnosci …lub bardziej ich brak :)pozdrawiam