Płatki jęczmienne na śniadanie z jabłkami i śliwkami

Płatki jęczmienne na śniadanie z jabłkami i śliwkami

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jęczmienne : 200g
Mleko roślinne : 500g
Jabłko : 2 sztuki
Śliwki suszone : 50g
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Cynamon : 1 łyżeczka
Wanilia : 1 laska

Płatki jęczmienne na śniadanie to świetna odskocznia od popularnych płatków owsianych. W towarzystwie jabłek i śliwek smakują znakomicie.

Składniki

Share

Płatki owsiane zdominowały zawartość śniadaniowych misek wielu Polaków. Są jednak na sklepowych półkach również inne rodzaje płatków, po które warto sięgnąć. Dzisiaj na śniadaniu królowały u mnie płatki jęczmienne. Ich przygotowanie jest identycznie jak owsianych, ale delikatnie się od nich różnią, dlatego warto dla odmiany po nie sięgnąć. Płatki jęczmienne to po owsianych najpopularniejsze nieprzetworzone płatki (tak wynika z moich obserwacji). W dużych marketach mamy do wyboru nie tylko różne firmy, ale również, tak samo jak w przypadku owsianych, wersję normalną (“górskie”), jak i błyskawiczne. Ja zachęcam do wybierania tych pierwszych.

Jakie mleko i czy dosładzać?

Zaserwowałem sobie płatki jęczmienne na śniadanie, tak więc są one na słodko (uwielbiam słodkie śniadania). Ugotować możemy je na dowolnym mleku (najlepiej roślinnym). W szczególności polecam domowej roboty mleko kokosowe. Na wierzchu, jak zresztą widać po zdjęciu i przepisie, pojawiły się jabłka (najlepiej wybierać twarde) oraz śliwki suszone. Jeśli lubisz bardziej słodkie śniadania, to dodaj więcej miodu lub syropu roślinnego do płatków.

Ocen: 0 Średnia: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jęczmienne : 200g
Mleko roślinne : 500g
Jabłko : 2 sztuki
Śliwki suszone : 50g
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Cynamon : 1 łyżeczka
Wanilia : 1 laska

Wykonanie

1
Gotowe
15 min

Płatki wrzuć do garnka, zalej mlekiem i wstaw na gaz. Ugotowanie ich powinno zająć maksymalnie 15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj ich stan.

2
Gotowe
10 min

W czasie, gdy płatki się gotują, pokrój śliwki, obierz jabłka i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię (średni gaz) i wrzuć owoce. Smaż co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka już zmiękną, zdejmij patelnię znad palnika, dodaj cynamonu i dobrze wymieszaj.

3
Gotowe

Gdy płatki są już ugotowane, wyłącz gaz, dodaj miód i wanilię, wymieszaj i wyłóż do miseczek. Nałóż również usmażone jabłka na wierzch i zajadaj ze smakiem.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
cieciorapieczarkowa
Poprzedni
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami
cieciorkapowengiersku3
Następny
Ciecierzyca po węgiersku
cieciorapieczarkowa
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami
cieciorkapowengiersku3
Ciecierzyca po węgiersku

4
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
2 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
OliwiaKonrad BudzykWeronika Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Weronika
Gość
Weronika

Koniecznie muszę kupić płatki jęczmienne. Wygląda przepysznie 🙂

Oliwia
Gość
Oliwia

Wczoraj robiłam, wyszło baardzo smaczne. Nie dodałam żadnego słodu, bo i tak było dla mnie wystarczająco słodkie. Pasuje mi w tym to smażone jabłko, nie bolał mnie po nim brzuch, co przy zjedzeniu surowego na śniade się zdarza. 🙂 Teraz wykorzystuję smażenie owoców do innych wariantów śniadaniowych. 🙂