Płatki jęczmienne na śniadanie z jabłkami i śliwkami

5 1
Płatki jęczmienne na śniadanie z jabłkami i śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jęczmienne:: 200g
Mleko roślinne:: 500g
Jabłko:: 2 sztuki
Śliwki suszone:: 50g
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki
Cynamon:: 1 łyżeczka
Wanilia:: 1 laska

Nutritional information

1
Porcja
634
Kalorie
13g
Białko
5g
Tłuszcz
132g
Węglowodany

Płatki jęczmienne na śniadanie to świetna odskocznia od popularnych płatków owsianych. W towarzystwie jabłek i śliwek smakują znakomicie.

  • 15 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Płatki owsiane zdominowały zawartość śniadaniowych misek wielu Polaków. Są jednak na sklepowych półkach również inne rodzaje płatków, po które warto sięgnąć. Dzisiaj na śniadaniu królowały u mnie płatki jęczmienne. Ich przygotowanie jest identycznie jak owsianych, ale delikatnie się od nich różnią, dlatego warto dla odmiany po nie sięgnąć. Płatki jęczmienne to po owsianych najpopularniejsze nieprzetworzone płatki (tak wynika z moich obserwacji). W dużych marketach mamy do wyboru nie tylko różne firmy, ale również, tak samo jak w przypadku owsianych, wersję normalną („górskie”), jak i błyskawiczne. Ja zachęcam do wybierania tych pierwszych.

Jakie mleko i czy dosładzać?

Zaserwowałem sobie płatki jęczmienne na śniadanie, tak więc są one na słodko (uwielbiam słodkie śniadania). Ugotować możemy je na dowolnym mleku (najlepiej roślinnym). W szczególności polecam domowej roboty mleko kokosowe. Na wierzchu, jak zresztą widać po zdjęciu i przepisie, pojawiły się jabłka (najlepiej wybierać twarde) oraz śliwki suszone. Jeśli lubisz bardziej słodkie śniadania, to dodaj więcej miodu lub syropu roślinnego do płatków.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jęczmienne:: 200g
Mleko roślinne:: 500g
Jabłko:: 2 sztuki
Śliwki suszone:: 50g
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki
Cynamon:: 1 łyżeczka
Wanilia:: 1 laska

Wykonanie

1
Gotowe
15 min

Płatki wrzuć do garnka, zalej mlekiem i wstaw na gaz. Ugotowanie ich powinno zająć maksymalnie 15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj ich stan.

2
Gotowe
10 min

W czasie, gdy płatki się gotują, pokrój śliwki, obierz jabłka i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię (średni gaz) i wrzuć owoce. Smaż co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka już zmiękną, zdejmij patelnię znad palnika, dodaj cynamonu i dobrze wymieszaj.

3
Gotowe

Gdy płatki są już ugotowane, wyłącz gaz, dodaj miód i wanilię, wymieszaj i wyłóż do miseczek. Nałóż również usmażone jabłka na wierzch i zajadaj ze smakiem.

previous
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami
next
Ciecierzyca po węgiersku
previous
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami
next
Ciecierzyca po węgiersku
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Weronika

Koniecznie muszę kupić płatki jęczmienne. Wygląda przepysznie 🙂

Konrad Budzyk

I tak też smakuje 🙂

Oliwia

Wczoraj robiłam, wyszło baardzo smaczne. Nie dodałam żadnego słodu, bo i tak było dla mnie wystarczająco słodkie. Pasuje mi w tym to smażone jabłko, nie bolał mnie po nim brzuch, co przy zjedzeniu surowego na śniade się zdarza. 🙂 Teraz wykorzystuję smażenie owoców do innych wariantów śniadaniowych. 🙂

Konrad Budzyk

Też tak mam ze świeżymi jabłkami 🙁

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here