Pasta z ogórkami kiszonymi

Pasta z ogórkami kiszonymi

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 300g
Ogórki kiszone : 150g
Musztarda : 2 łyżeczki
Czosnek : 1 ząbek
Oliwa z oliwek : 3 łyżki
Płatki drożdżowe : 1 łyżka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Do uzyskania odpowiedniej konsystencji woda spod ogórków (50-100ml)

Pasta z ogórkami kiszonymi, to inspiracja sklepowym smarowidłem. Wszyscy fani kanapek na pewno będą usatysfakcjonowani tą pastą.

Składniki

  • Do uzyskania odpowiedniej konsystencji woda spod ogórków (50-100ml)

Share

Ogórek kiszony, najpopularniejszy na polskich stołach w towarzystwie jakże zacnej towarzyszki wódki , piastuje wysokie miejsce w naszym rodzimym “must have” jako zagrycha. No, ale nie samą wódką czy nawet winem człowiek żyje i coś z ogórkami przecież trzeba innego zrobić…

Popularna jest oczywiście zupa ogórkowa, ale szczerze powiedziawszy w ciepłe wiosenne i letnie dni jest to jedna z ostatnich zup, o których bym pomyślał. Szukając pomysłu na tego małego drania zawędrowałem do Warszawy. Oczywiście nie w tym celu. Co Ty sobie myślisz?! Pokaz gotowania był. To jednak nie zmienia faktu, że to dzięki wycieczce do stolicy w ogóle powstał przepis, ponieważ pod koniec pokazu w otrzymanej paczce znalazłem właśnie pastę (pasztet?) z ciecierzycy z kiszonym i to w znacznej ilości. Tak więc postanowiłem zrobić własną wersję takiego smarowidła.

Czy ogórki mają znaczenie?

Przy wyborze ogórków zwracaj uwagę czy są to konserwowe, kwaszone czy kiszone. Dwie pierwsze opcje możesz wywalić do kosza. Pod względem zdrowotnym dno. Smakowo nie ma co dyskutować, bo każdy ma inne  gusta. Polecam sięgać po te prawdziwe KISZONE górki.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 300g
Ogórki kiszone : 150g
Musztarda : 2 łyżeczki
Czosnek : 1 ząbek
Oliwa z oliwek : 3 łyżki
Płatki drożdżowe : 1 łyżka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Do uzyskania odpowiedniej konsystencji woda spod ogórków (50-100ml)

Wykonanie

1
Gotowe

Ogórki pokrój w drobną kostkę.

2
Gotowe

W kielichu blendera lub misce umieść pozostałe składniki i zblenduj na gładko.

3
Gotowe

Do powstałej masy wmieszaj ogórka.

Poprzedni
Pasztet sojowy – bez pieczenia
Następny
Sos z batata




Pasztet sojowy – bez pieczenia
Sos z batata
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments