Pieczony burak na cieście francuskim

0 0
Pieczony burak na cieście francuskim

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Burak: 1 duży
Hummus: 8 łyżek
Ciasto francuskie: 1 sztuka
Rukola: garść
Orzechy włoskie: garść
Krem balsamiczny: do dekoracji

Chcesz zachwycić drugą połówkę lub po prostu przygotować fajną przystawkę? Koniecznie sprawdź ten przepis!

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

Share

Pieczony burak na cieście francuskim

W prostocie siła i tym razem. W związku z tym, że ostatnio robiłem chutney z rabarbaru, to zostało mi sporo pysznego, czerwonego wina, które „musiałem” wypić. Pomyślałem, że przydałaby się jakaś zacna przystawka do niego. Hummus zawsze staram się mieć w lodówce, do tego upiekłem buraka, rozłożyłem ciasto francuskie i po upieczeniu subtelnie udekorowałem. Tak powstał pieczony burak na cieście francuskim, który sprawdzi się np. jako wspomniana już wcześniej przystawka do wina, czy jako część romantycznej kolacji 😊

Jakiego hummusu użyć?

U mnie był to klasyczny, domowy hummus. Jeśli jednak chcesz, możesz również przygotować lub kupić wersję smakową. Nie wiesz jak go ukręcić? Sprawdź mój wpis jak zrobić hummus, obejrzyj nagranie i ciesz się rewelacyjną pastą własnej roboty.

Pamiętaj, że krem balsamiczny, to nie to samo co ocet balsamiczny. Krem jest zdecydowanie bardziej delikatny. Możesz użyć smakowego kremu. Ja miałem figowy, ale każdy inny sprawdzi się równie dobrze. Znajdziesz go w wielu marketach oraz TUTAJ.

Ciasto francuskie z burakiem smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu!

Pieczony burak na cieście francuskim

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Burak: 1 duży
Hummus: 8 łyżek
Ciasto francuskie: 1 sztuka
Rukola: garść
Orzechy włoskie: garść
Krem balsamiczny: do dekoracji

Wykonanie

1
Gotowe

Upiecz buraka. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to sprawdź mój poradnik jak upiec buraki.

2
Gotowe

Ukręć swój ulubiony hummus (u mnie klasyczny) lub ewentualnie pobiegnij do sklepu po gotowy.

3
Gotowe

Rozłóż ciasto francuskie i podziel je na 8 równych części. Podwiń boki do środka, jak na zdjęciu.

4
Gotowe

Na każdą część daj po dużej łyżce hummusu i pokrojone buraki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 12-15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę, udekoruj rukolą, orzechami włoskimi oraz kremem balsamicznym i... ZAJADAJ.

Konrad Budzyk

Chutney z rabarbaru
previous
Chutney z rabarbaru
Francuska zapiekanka z soczewicą
next
Francuska zapiekanka z soczewicą
Chutney z rabarbaru
previous
Chutney z rabarbaru
Francuska zapiekanka z soczewicą
next
Francuska zapiekanka z soczewicą
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Wow, jak to wygląda! Chętnie spróbuję 🙂

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x