• Home
  • Desery
  • Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

0 0
Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 250 ml
Drożdże: 50g
Cukier trzcinowy: 6 łyżek
Mąka pszenna: 500g
Margaryna: 80g
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania
Na lukier
Cukier puder: 50g
Sok z cytryny: 1 łyżka
Opcjonalnie
Dropsy czekoladowe: 50g
Kandyzowane owoce: 30g

Klasyczne, puszyste, domowe... wegańskie ciasto drożdżowe IDEALNE!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Dodatkowo

  • Na lukier

  • Opcjonalnie

Share

Proste domowe ciasto drożdżowe, które świetnie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao. Puszyste, mięciutkie, lekko słodkie. Jest to ciasto drożdżowe bez jajek i mleka, ale niczego mu nie brakuje! Idealnie nadaje się dla alergików, jak i wegan.

Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

Do mojego ciasta dodałem dropsy gorzkiej czekolady oraz kandyzowane owoce – są one w środku, jak i na wierzchu. Oczywiście to czy coś dodasz do swojego ciasta i co to będzie, to zależy tylko od Ciebie i od tego co lubisz. Świetnie będą pasowały tutaj rodzynki, posiekane suszone morele, kandyzowana skórka z pomarańczy, suszona żurawina, orzechy… Możliwości jest naprawdę wiele.

Gotowe, przestygnięte ciasto drożdżowe polałem lukrem, posypałem kandyzowanymi owocami i posiekanymi orzechami. Takie udekorowanie ciasta serdecznie Ci polecam. Jeśli chcesz, możesz również zrobić kruszonkę -> Zobacz jak zrobić kruszonkę do ciasta. Posyp nią wyrośnięte ciasto przed włożeniem do piekarnika.

Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź również:

Czas zakasać rękawy i zabrać się za pieczenie. W końcu dzisiejsze wegańskie ciasto drożdżowe samo się nie zrobi!

Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

Ciasto drożdżowe – KĄCIK PORAD

  • Użyłem mleka sojowego, ale nada się również każde inne.
  • Ciasto dzielę na 8 kulek, żeby po upieczeniu ładniej wyglądało. Jeśli chcesz, możesz dać ciasto w całości do foremki.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 250 ml
Drożdże: 50g
Cukier trzcinowy: 6 łyżek
Mąka pszenna: 500g
Margaryna: 80g
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania
Na lukier
Cukier puder: 50g
Sok z cytryny: 1 łyżka
Opcjonalnie
Dropsy czekoladowe: 50g
Kandyzowane owoce: 30g

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj ze sobą mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałą mąkę, roztopioną margarynę (nie gorącą!), ekstrakt waniliowy oraz sól i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli dodajesz czekoladę lub suszone owoce, to teraz możesz je dodać i wyrobić jeszcze przez chwilę ciasto. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.

2
Gotowe

Wyłóż foremkę "keksówkę" papierem do pieczenia lub wysmaruj delikatnie margaryną.

3
Gotowe

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski. Podziel ciasto na 8 części i ukulaj kuleczki. Kulki ciasta ułóż w foremce koło siebie, przykryj czystą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto wysmaruj delikatnie mlekiem roślinnym. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.

5
Gotowe

Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia i udekoruj. Wegańskie ciasto drożdżowe jest już gotowe, smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Makaron z pesto bazyliowym
previous
Makaron z pesto bazyliowym
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
next
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
Makaron z pesto bazyliowym
previous
Makaron z pesto bazyliowym
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
next
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Czy mogę użyć wody zamiast mleka?

Sebastian

zakalec wyszedl xd

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x