• Home
  • Desery
  • Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

0 0
Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 250 ml
Drożdże: 50g
Cukier trzcinowy: 6 łyżek
Mąka pszenna: 500g
Margaryna: 80g
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania
Na lukier
Cukier puder: 50g
Sok z cytryny: 1 łyżka
Opcjonalnie
Dropsy czekoladowe: 50g
Kandyzowane owoce: 30g

Klasyczne, puszyste, domowe... wegańskie ciasto drożdżowe IDEALNE!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Dodatkowo

  • Na lukier

  • Opcjonalnie

Share

Proste domowe ciasto drożdżowe, które świetnie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao. Puszyste, mięciutkie, lekko słodkie. Jest to ciasto drożdżowe bez jajek i mleka, ale niczego mu nie brakuje! Idealnie nadaje się dla alergików, jak i wegan.

Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

Do mojego ciasta dodałem dropsy gorzkiej czekolady oraz kandyzowane owoce – są one w środku, jak i na wierzchu. Oczywiście to czy coś dodasz do swojego ciasta i co to będzie, to zależy tylko od Ciebie i od tego co lubisz. Świetnie będą pasowały tutaj rodzynki, posiekane suszone morele, kandyzowana skórka z pomarańczy, suszona żurawina, orzechy… Możliwości jest naprawdę wiele.

Gotowe, przestygnięte ciasto drożdżowe polałem lukrem, posypałem kandyzowanymi owocami i posiekanymi orzechami. Takie udekorowanie ciasta serdecznie Ci polecam. Jeśli chcesz, możesz również zrobić kruszonkę -> Zobacz jak zrobić kruszonkę do ciasta. Posyp nią wyrośnięte ciasto przed włożeniem do piekarnika.

Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź również:

Czas zakasać rękawy i zabrać się za pieczenie. W końcu dzisiejsze wegańskie ciasto drożdżowe samo się nie zrobi!

Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka

Ciasto drożdżowe – KĄCIK PORAD

  • Użyłem mleka sojowego, ale nada się również każde inne.
  • Ciasto dzielę na 8 kulek, żeby po upieczeniu ładniej wyglądało. Jeśli chcesz, możesz dać ciasto w całości do foremki.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 250 ml
Drożdże: 50g
Cukier trzcinowy: 6 łyżek
Mąka pszenna: 500g
Margaryna: 80g
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania
Na lukier
Cukier puder: 50g
Sok z cytryny: 1 łyżka
Opcjonalnie
Dropsy czekoladowe: 50g
Kandyzowane owoce: 30g

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj ze sobą mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałą mąkę, roztopioną margarynę (nie gorącą!), ekstrakt waniliowy oraz sól i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli dodajesz czekoladę lub suszone owoce, to teraz możesz je dodać i wyrobić jeszcze przez chwilę ciasto. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.

2
Gotowe

Wyłóż foremkę "keksówkę" papierem do pieczenia lub wysmaruj delikatnie margaryną.

3
Gotowe

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski. Podziel ciasto na 8 części i ukulaj kuleczki. Kulki ciasta ułóż w foremce koło siebie, przykryj czystą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto wysmaruj delikatnie mlekiem roślinnym. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.

5
Gotowe

Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia i udekoruj. Wegańskie ciasto drożdżowe jest już gotowe, smacznego!

Konrad Budzyk

Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami
previous
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami
Ksiązką hummusy i pasty - Konrad Budzyk
next
Hummusy i Pasty
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami
previous
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami
Ksiązką hummusy i pasty - Konrad Budzyk
next
Hummusy i Pasty
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Czy mogę użyć wody zamiast mleka?

Konrad Budzyk

Niby tak, ale zawsze lepiej użyć mleka, bo będzie lepszy smak 🙂

Sebastian

zakalec wyszedl xd

Konrad Budzyk

Może po prostu za krótko był pieczony. Ewentualnie pytanie, czy drożdże „ruszyły” lub czy nie było gorące masło dodane do ciasta? Jest to zwykłe ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi 🙂

Janka

To napisz tym co się nie znają Że ważne by drożdże zaczęły pracować, ruszyły i wtedy wykonać dalszy ciąg pracy.Eh

Emi

Fajne ciasto uroslo bardziej niz się spodziewałam, dobry przepis. Polecam 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję 🙂

Zuza

Wyjdzie jak zastąpię margarynę olejem?

Gosia

Nie miałam w planie ale……
Zrobiłam w małej okrągłej brytfance.
Dość fajnie wyszło.
Dodatki do kawałeczki czekolady.
Mleko dałam migdałowe.

Beata

Ten przepis to złoto!!! Dzieki !:)

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x