• Home
  • Zakręcony chlebek z pesto

Zakręcony chlebek z pesto

0 0
Zakręcony chlebek z pesto

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 200 ml
Świeże drożdże: 40g
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 400g
Olej: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Na pesto
Świeża bazylia: 1 garść
Rukola: 1 garść
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka
Orzechy nerkowca: 50g
Oliwa z oliwek: 5 łyżek
Sok z cytryny: 1 łyżka
Czosnek: 1-2 ząbki
Pieprz i sól: do smaku
JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH
Dodatkowo
Orzechy nerkowca: 1 garść

Domowy, chrupiący chlebek, który zachwyca swoim wyglądem i smakiem!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na pesto

  • JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH

  • Dodatkowo

Share

Ostatnio na blogu zawitały bułeczki czosnkowe oraz zakręcona drożdżówka z czekoladą, które podbiły Wasze serca. Idąc za ciosem ukręciłem urzekający swoją soczystą zielenią chlebek z pesto. Puszysty, aromatyczny, chrupiący… WSPANIAŁY!

Zakręcony chlebek z pesto

Dzisiejszy chlebek zrobiłem z zielonym pesto, w skład którego wchodzi bazylia, rukola oraz pietruszka. Korciło mnie, żeby zblendować razem właśnie taki miks zielonych liści, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić klasyczne pesto bazyliowe lub pesto z rukoli.

Własnej roboty wypieki, to najlepsze wypieki. Chlebek z pesto sprawdzi się świetnie zarówno jako dodatek do sałatki, zupy, jak i podrasowane pieczywo do podania z dowolną pastą.

Przepis na Zakręcony chlebek z pesto

Chlebek z pesto – KĄCIK PORAD

  • Orzechy nerkowca możesz również zastąpić słonecznikiem lub orzechami pinii.
  • Użyłem oliwy z oliwek do ciasta, jak i do pesto. Jeśli jej nie masz, użyj np. oleju rzepakowego.
  • Chlebek najlepiej zjeść w ciągu maksymalnie 2 dni. Nadaje się on również do mrożenia.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 200 ml
Świeże drożdże: 40g
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 400g
Olej: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Na pesto
Świeża bazylia: 1 garść
Rukola: 1 garść
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka
Orzechy nerkowca: 50g
Oliwa z oliwek: 5 łyżek
Sok z cytryny: 1 łyżka
Czosnek: 1-2 ząbki
Pieprz i sól: do smaku
JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH
Dodatkowo
Orzechy nerkowca: 1 garść

Wykonanie

1
Gotowe

Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw do na 15 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki na ciasto i wyrabiaj gładkie, elastyczne ciasto przez około 5 minut. Odstaw do wyrośnięcia (pod przykryciem) na około 30 minut.

2
Gotowe

Wszystkie składniki na pesto umieść w kielichu blendera i zblenduj.

3
Gotowe

Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Wysmaruj dokładnie pesto, posyp posiekanymi orzechami i zwiń.

4
Gotowe

Zwinięte ciasto przetnij wzdłuż i zrób warkocz.

5
Gotowe

Przełóż zapleciony chlebek z pesto do foremki i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 50 minut. Odstaw do przestygnięcia i zajadaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami
previous
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami
Epicka zupa brokułowa
next
Epicka zupa brokułowa
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami
previous
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami
Epicka zupa brokułowa
next
Epicka zupa brokułowa
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x