Tofurnik malinowy

Tofurnik malinowy

Składniki

Ilość porcji:
Spód
Orzechy pekan : 150g
Wiórki kokosowe : 100g
Daktyle : 100g
Masa
Tofu naturalne : 600g
Orzechy nerkowca : 100g
Mleczko kokosowe : 100g
Cukier puder : 100g
Maliny : 400g
Sok z cytryny : 100ml
Wanilia : 1 laska
Agar : 4 łyżeczki

Kaloryczność

1
Porcja
277
Kalorie
8.2g
Białko
20.7g
Tłuszcz
22.5g
Węgl.
6.2g
Błonnik

Dbasz o zdrowie, a chcesz sobie pozwolić częściej, niż raz do roku na kawałek ciasta? Zrób tofurnik i pozbądź się wyrzutów po każdym zjedzonym kawałku.

  • 30 min
  • Ilość porcji: 12

Składniki

  • Spód

  • Masa

Wstęp

Share

Tofurnik malinowy

Myślę, że nie jestem jedynym, który lubi od czasu do czasu zgrzeszyć… czymś słodkim. Warto w takich momentach zadbać, aby ten grzeszek był w miarę możliwości dobry nie tylko dla naszego podniebienia, ale również całego ciała. Dzisiaj chcę zaprezentować Wam tofurnik malinowy, który łaził za mną od momentu pojawienia się malin na targowiskach. W związku z tym, że dorwałem je w przystępnej cenie, nie miałem wymówki i musiałem go zrobić… A tak na prawdę bardzo, ale to bardzo chciałem i właśnie dostarczyłem sobie powodu.

Część z Was pewnie zastanawia się „co to u diaska jest tofurnik i komu to potrzebne?!”. Odpowiedź jest bardzo prosta i de facto nasuwa się sama… jest to wegański sernik, czyli sernik bez sera

Tofurnik malinowy

Klasyczny tofurnik, który zawsze robiłem, miał sporą ilość mleczka kokosowego. Tym razem postanowiłem je ograniczyć i zastąpić o wiele zdrowszymi nerkowcami. Jeśli bardzo zależy Wam na zbiciu ceny ciasta, to nerkowce można z powodzeniem zastąpić słonecznikiem, a w miejsce orzechów pekan wsadzić orzechy włoskie. Jeśli jednak budżet Wam pozwala, to zachęcałbym do pozostania przy podanych składnikach, bo naprawdę warto!

!!! Co do słodzenia, to ja użyłem erytrolu i ksylitolu w równych proporcjach i zmiksowanych na puder. Fajnie sprawdzi się również cukier puder zwykły lub brązowy, ale kaloryczność automatycznie podskoczy !!!


Wykonanie

1
Gotowe

Spód

Zalej daktyle gorącą wodą - wystarczy na kilka minut. W malakserze zmiel pekany oraz wiórki, dodaj odsączone daktyle oraz sól. Zmiksuj. Powstałą masę wyłóż na tortownicę i dokładnie rozprowadź.

2
Gotowe

Masa

Zalej nerkowce gorącą wodą i odstaw na minimum 30 minut. Wydłub nasiona z laski wanilii (tylko nasionek używamy!). Do malaksera wrzuć wszystkie składniki wraz z namoczonymi i odsączonymi nerkowcami, ale za wyjątkiem agaru. Zmiksuj na gładką masę, spróbuj i ewentualnie dodaj więcej cukru lub soku z cytryny. Połowę odłóż do miseczki, a do pozostałej części dodaj agar. Zmiksuj. Przelej masę do garnka, zagotuj i gotuj przez 2 minuty - uważaj, żeby nie przypalić! Przełóż masę z garnka i miski z powrotem do malaksera i zmiksuj porządnie. Powstałą masę przelej na tortownicę i dokładnie rozprowadź. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Krokiety z piekarnika
Poprzedni
Krokiety z piekarnika
Kopytka z buraków
Następny
Kopytka z buraków
Krokiety z piekarnika
Krokiety z piekarnika
Kopytka z buraków
Kopytka z buraków

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki