Racuchy z bananami

Racuchy z bananami

Składniki

Ilość porcji:
Banan : 1 średni
Mąka orkiszowa : 130g 10 łyżek
Mleko roślinne : 100ml 9 łyżek
Ocet jabłkowy : 1 łyżka
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Sól : szczypta
Olej : do smażenia
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy / Erytrol :

Kaloryczność

1
Porcja
71
Kalorie
1.9g
Białko
1.4g
Tłuszcz
12.6g
Węgl.
0.7g
Błonnik

Pulchniutkie racuchy z bananami to świetna opcja na śniadanie nie tylko dla dzieci. W towarzystwie świeżych owoców i syropu klonowego smakują niesamowicie.

  • 20 min
  • Ilość porcji: 10

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Racuchy z bananami

Kto mnie obserwuje, ten na pewno bardzo dobrze wie, że jestem fanem placuszków. Tym razem przyszedł czas na puszyste racuchy z bananami, które zatrzęsły moim światem podczas dzisiejszego śniadania. Skąd w ogóle koncepcja na placki z bananami? Po prostu nakupiłem bananów z myślą o koktajlach i… odechciało mi się koktajli. Zostałem z masą bananów, które są dojrzałe i czekają, żeby je zmaltretować w kuchni, więc nie mogłem ich zawieść.

Postawiłem na delikatną słodycz pochodzącą z banana, ale jeśli chcesz, to możesz dosłodzić je dowolnym syropem lub cukrem. Ja jednak wolałem takie, bo to po prostu zdrowsza opcja. Polecam racuszki serwowane z truskawkami i syropem klonowym. Pycha!

Racuchy z bananami


Wykonanie

1
Gotowe

Do wysokiego naczynka wrzuć wszystkie składniki za wyjątkiem oleju i zblenduj. Odstaw na 10 minut.

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Z podanej ilości wychodzi 10 placuszków (1 placuszek = 1 spora łyżka ciasta).

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Kaszanka wegańska
Poprzedni
Kaszanka wegańska
Ciasto bananowe bezglutenowe
Następny
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami
Kaszanka wegańska
Kaszanka wegańska
Ciasto bananowe bezglutenowe
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami

Dodaj komentarz

15 komentarzy do "Racuchy z bananami"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Magdalena
Gość

wyglądają pysznie 🙂

Wiesław
Gość

Dobry wieczór,
właśnie skończyła mi się mąka orkiszowa,
mam za to żytnią 720 i 2000.
Jak Pan uważa, czy któraś z nich będzie się nadawała?

Gosia 66
Gość

Konrad robię od roku bardzo podobne, bo używam mąki owsianej i smażę bez tłuszczu. Masz święta rację smakuja wysmienicie z świeżymi owocami 🙂

Sara
Gość

Czy mąkę orkiszową mogę zastąpić gryczaną ?
Pzdr
SAra

Dagmara
Gość

Wyszły zakalcowate 🙁 co zrobiłam zle?

Agata
Gość

A mnie z kolei przywarły do patelni i nie chciały się obrócić. Jedyna zmiana przepisu polegała na użyciu mąki ryżowej. Czy zmiana mąki mogła sknocić przepis?

Magda
Gość

Kupiłam przez przypadek Twoją książke bo jestem fanem humusu, super wydanie 🙂 a wracając do wątku która z mąk bezglutenowych najbardziej się nada?

Agata
Gość

Super szybkie placuszki. Idealne, gdy nie ma co zrobić np. na kolację. Wypróbowałam je już z kilkoma rodzajami mąki (owsiana, gryczana). Ale póki co najlepiej smakują z jednak z mąką orkiszową. Na wypróbowanie czeka jeszcze mąka z płaskurki (starsza siostra orkiszu, gatunek pszenicy). Najczęściej polewam je syropem klonowym. Ale ostatnio wypróbowałam z dżemem z rokitnika i smakują jeszcze lepiej. Generalnie bardzo je polecam!

wpDiscuz