Racuchy z bananami

Racuchy z bananami

Składniki

Ilość porcji:
Banan : 1 średni
Mąka orkiszowa : 130g 10 łyżek
Mleko roślinne : 100ml 9 łyżek
Ocet jabłkowy : 1 łyżka
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Sól : szczypta
Olej : do smażenia
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy / Erytrol :

UWAGA !

Nie przepłacaj. Zobacz gdzie kupisz najtańsze składniki. Kliknij!

Kaloryczność

1
Porcja
71
Kalorie
1.9g
Białko
1.4g
Tłuszcz
12.6g
Węgl.
0.7g
Błonnik

Pulchniutkie racuchy z bananami to świetna opcja na śniadanie nie tylko dla dzieci. W towarzystwie świeżych owoców i syropu klonowego smakują niesamowicie.

  • 20 min
  • Ilość porcji: 10

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Racuchy z bananami

Kto mnie obserwuje, ten na pewno bardzo dobrze wie, że jestem fanem placuszków. Tym razem przyszedł czas na puszyste racuchy z bananami, które zatrzęsły moim światem podczas dzisiejszego śniadania. Skąd w ogóle koncepcja na placki z bananami? Po prostu nakupiłem bananów z myślą o koktajlach i… odechciało mi się koktajli. Zostałem z masą bananów, które są dojrzałe i czekają, żeby je zmaltretować w kuchni, więc nie mogłem ich zawieść.

Postawiłem na delikatną słodycz pochodzącą z banana, ale jeśli chcesz, to możesz dosłodzić je dowolnym syropem lub cukrem. Ja jednak wolałem takie, bo to po prostu zdrowsza opcja. Polecam racuszki serwowane z truskawkami i syropem klonowym. Pycha!

Racuchy z bananami


Wykonanie

1
Gotowe

Do wysokiego naczynka wrzuć wszystkie składniki za wyjątkiem oleju i zblenduj. Odstaw na 10 minut.

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Z podanej ilości wychodzi 10 placuszków (1 placuszek = 1 spora łyżka ciasta).

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Kaszanka wegańska
Poprzedni
Kaszanka wegańska
Ciasto bananowe bezglutenowe
Następny
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami
Kaszanka wegańska
Kaszanka wegańska
Ciasto bananowe bezglutenowe
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami

Dodaj komentarz

11 komentarzy do "Racuchy z bananami"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Magdalena
Gość

wyglądają pysznie 🙂

Wiesław
Gość

Dobry wieczór,
właśnie skończyła mi się mąka orkiszowa,
mam za to żytnią 720 i 2000.
Jak Pan uważa, czy któraś z nich będzie się nadawała?

Gosia 66
Gość

Konrad robię od roku bardzo podobne, bo używam mąki owsianej i smażę bez tłuszczu. Masz święta rację smakuja wysmienicie z świeżymi owocami 🙂

Sara
Gość

Czy mąkę orkiszową mogę zastąpić gryczaną ?
Pzdr
SAra

Dagmara
Gość

Wyszły zakalcowate 🙁 co zrobiłam zle?

Agata
Gość

A mnie z kolei przywarły do patelni i nie chciały się obrócić. Jedyna zmiana przepisu polegała na użyciu mąki ryżowej. Czy zmiana mąki mogła sknocić przepis?

wpDiscuz