• Home
  • "Nabiał"
  • Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła

Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła

Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe : 150ml
Olej kokosowy : 120ml
Olej : 150ml
Ocet jabłkowy : 1 łyżeczka
Sól : szczypta
Kurkuma : szczypta dodatek opcjonalny

Przepis na masło roślinne to idealna propozycja dla osób, które nie chcą lub nie mogą jeść normalnego masła. Wegańskie masło, które jest smaczne!

Składniki

Share

Ile to razy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła. Masło roślinne vel. wegańskie to super alternatywa dla osób, które tęsknią za tym smakiem, ale nie mogą lub nie chcą do oryginału wracać.

Zalety TEGO masła roślinnego

  • Proste w wykonaniu
  • Po wyjęciu z lodówki gotowe do użycia
  • Względnie zdrowe, ponieważ nie zawiera utwardzonych tłuszczów
  • Dzięki użyciu wysokiej jakości oleju rzepakowego, możemy uzyskać zdrową alternatywę dla masła
  • W przeciwieństwie do margaryn ze sklepowych półek, to masło jest wegańskie (chodzi o witaminę D)

Warto do wykonania naszego roślinnego masła użyć oleju rzepakowego tłoczonego na zimno oraz bezzapachowego oleju kokosowego. Jeśli chodzi o mleko roślinne, to ja polecam sojowe słodzone, ponieważ najbardziej mi przypomina w smaku mleko, ale jeśli chcesz to możesz użyć również np. mleka migdałowego lub mleka z nerkowców.

Wersje smakowe

Żeby uzyskać masło smakowe, wystarczy dodać ulubione dodatki, takie jak np.

  • czosnek
  • suszone zioła
  • cebula

Opcji jest naprawdę dużo. Ja na początek polecam jednak zrobić wersję podstawową i później eksperymentować z innymi smakami 🙂

Jak widać poniżej, żeby uzyskać masło roślinne naprawdę nie trzeba używać niesamowicie dziwnych składników lub technik. Wystarczy trochę chęci i kilka minut w kuchni.

  • Sprawdź koniecznie, gdzie dostaniesz najtańszy olej kokosowy -> Kliknij

masło roślinne

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe : 150ml
Olej kokosowy : 120ml
Olej : 150ml
Ocet jabłkowy : 1 łyżeczka
Sól : szczypta
Kurkuma : szczypta dodatek opcjonalny

Wykonanie

1
Gotowe

W garnuszku rozpuść olej kokosowy i odstaw do przestygnięcia.

2
Gotowe

W blenderze kielichowym umieść mleko sojowe i ocet. Miksuj przez 1-2 minuty.

3
Gotowe

Wsyp sól i dolewaj powoli olej rzepakowy, a następnie kokosowy.

4
Gotowe

Po kilku chwilach powinna powstać gęsta masa przypominająca miękkie masło lub budyń. Przelej ją do plastikowego opakowania i odstaw do lodówki na, najlepiej, całą noc.

5
Gotowe

Przechowuj maksymalnie tydzień w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku,

Poprzedni
Zupa marchewkowa krem
Następny
Pasztet sojowy – bez pieczenia
Zupa marchewkowa krem
Pasztet sojowy – bez pieczenia
Subscribe
Powiadom o
guest
25 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Witam, mam pytanie czy olej kokosowy można zastąpić jakimś innym nie orzechowym? I czy ocet jabłkowy można zastąpić octem winnym. Pytam ze względu na anafilaksje na orzechy i alergie na jabłka? Boo wydaje się być pysznoscia 😉

Katka

Olej palmowy jest niezdrowe, a jego pozyskiwanie budzi watpliwosci natury etycznej, bo nieszczone sa siedliska m.in. orangutanow. Chronimy krowy, ale orangutany niech sobie giną?
Poza tym transport oleju z odległęgo zakątka świata to spory ślad węglowy.

czaras

A olej kokosowy nie musi być transportowany ? 🙂

Karo

cześć, a co z octem jabłkowym? mam straszne uczulenie na jabłka a bardzo chciałabym zrobić to masło 🙂

Agnieszka

A ocet ryżowy? Czy można użyć go zamiast jabłkowego?

Agnieszka

Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 🙂

antosia

moge go uzyc do pieczenia?

Ania

Jeszcze nie miałam okazji robić twojego masła, jak tylko skończy mi się moje veganskie smarowidlo, to zrobię właśnie to.

Zuza

Czy zamiast mleka sojowego może być dowolne inne mleko roślinne, np. ryżowe, czy migdałowe?

Olej kokosowy nierafinowany, czy rafinowany używasz? Chodzi mi o posmak kokosa, którego niekoniecznie chciałabym czuć w maśle na kanapce 🙂

Katarzyna

Mam olej nierafinowany 😣 bardzo będzie czuć kokosowy posmak?

Magdalena

Na początku dodawania oleju rzepakowego masa gęstnieje, później zaczyna się warzyć. Jaki błąd robię podczas tej czynności?

Basia

Może, podobnie jak przy majonezie, produkty winny mieć jednakową temperaturę lekko ciepłą ?

Kamila

Czy można użyć mleko owsiane?

Iwona

Witam serdecznie
Czy mogęprosić o dokładne proporcje składników.

Iwona

Masło Blendmana odkryłam niedawno, robiłam już dwa razy. Faktycznie smak podobny do masła nieroślinnego. Mi pasuje 🙂 Dzięki masłu zainteresowałam się również innymi przepisami Blendmana.