Kruche ciasteczka owsiane

Kruche ciasteczka owsiane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane:: 400g
Cukier trzcinowy:: 200g
Mąka pszenna:: 200g
Olej kokosowy:: 165g
Sól:: 1/2 łyżeczki
Wanilia:: 1 laska
opcjonalnie orzeszki, rodzynki, ziarna

Nutritional information

1
Porcja
282
Kalorie
4.6g
Białko
12.4g
Tłuszcz
38.6g
Węglowodany

Ciasteczka owsiane zrobione według tego przepisu są kruche i przyjemnie słodkie. Dodatkowo atutem przemawiającym za ciastkami jest prostota wykonania.

  • 20 min
  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

  • opcjonalnie orzeszki, rodzynki, ziarna

Share

Kruche ciasteczka owsiane

Kilka dni temu przygotowałem dla Was (i dla siebie oczywiście też) ciastka owsiane z rodzynkami. Pytaliście mnie jednak o jakieś kruche ciasteczka owsiane, tak więc postanowiłem je przygotować i pokazać. Przepis na nie jest banalnie prosty, a efekt rewelacyjny. Idealne ciasteczka do popołudniowej kawki lub herbatki. Przyjemne i delikatne w smaku.

Co jeszcze można dodać do ciastek owsianych?

Jeśli w ciasteczkach lubisz dodatek rodzynek, sezamu, dyni czy orzeszków, to jak najbardziej będzie to dobry pomysł, aby je dodać. Ja prezentuję podstawową wersję, a to czym je wzbogacicie, zależy już tylko od Waszych upodobań. Za mną osobiście chodzi dodatek wiórków kokosowych… Pewnie następnym razem skuszę się na nie 😉

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane:: 400g
Cukier trzcinowy:: 200g
Mąka pszenna:: 200g
Olej kokosowy:: 165g
Sól:: 1/2 łyżeczki
Wanilia:: 1 laska
opcjonalnie orzeszki, rodzynki, ziarna

Wykonanie

1
Gotowe

Jeśli używasz płatków owsianych górskich, to umieść je w malakserze i zmiksuj, żeby były drobniejsze. Natomiast jeśli używasz błyskawicznych, to ten punkt możesz pominąć.

2
Gotowe

Dodaj wszystkie składniki do malaksera i miksuj do czasu aż składniki się połączą. Jesteś w stanie też wykonać ten punkt za pomocą ręki lub łyżki w dużej misce, ale malakserem jest wygodniej ;)

3
Gotowe

Uformuj ciasteczka. Z całości powinno wyjść około 16 małych/średnich ciasteczek. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4
Gotowe

Piecz około 16 minut w 180 stopniach. Zaraz po wyjęciu nie będą jeszcze twarde, więc się nie przestrasz! Powinny dobrze wystygnąć.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Burger z ciecierzycy
next
Burgery z czerwonej fasoli
previous
Burger z ciecierzycy
next
Burgery z czerwonej fasoli
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
hala

Nie moge zrozumiec w niektorych przepisach cukru trzcinowego, cala Ameryka ma tylko cukier trzcinowy,ktory jest taka sama trucizna jak nasz buraczany, jest tylko odrobine mniej slodki.

Karolina

Na pewno wypróbuję, bo prosty przepis! Naprawdę jedna sztuka to aż prawie 300 kcal ?!

Martyna

To najlepsze ciasteczka jakie jadłam! Ja zamiast cukru dałam prawdziwy miód i są przepyszne! Polecam 😉

Paulina

A mi nie wyszły 🙁

Agnesssja

Na pewno wypróbuję!

Magdalena

Czy olej powinien być płynny czy to bez różnicy,moje trudno było lepić ,zamiast cukru można dodać syrop klonowy w jakich proporcjach,smak ciastek fajny

Magda

Są pyszne, dodałam jeszcze rozdrobnionego banana z łyżką masła orzechowego do masy. Mniam!

12
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x