Placki z czerwonej soczewicy

Placki z czerwonej soczewicy

Składniki

Ilość porcji:
Podstawa
Soczewica czerwona : 180g
Mąka gryczana : 150g
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Woda : 350ml
Dodatki
Pomidory suszone : 15 sztuk
Zielone oliwki : 15 sztuk
Cebula biała : 1 sztuka
Czosnek : 4 ząbki
Zioła prowansalskie : 3 łyżeczki
Sól : 1-2 łyżeczki
Olej kokosowy : do smażenia
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 5 łyżek

Kaloryczność

Placek
Porcja
70
Kalorie
3.3g
Białko
1.3g
Tłuszcz
10.9g
Węglowodany
1.2g
Błonnik

Placki z czerwonej soczewicy to pełnowartościowy posiłek! Placki zawierają bardzo dobrej jakości białko, masę witamin i minerałów, a przede wszystkim... rewelacyjnie smakują!

  • 30 min
  • Ilość porcji: 20

Składniki

  • Podstawa

  • Dodatki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Placki z czerwonej soczewicy

Na diecie roślinnej dobrze zbilansowany posiłek jest bardzo ważny. Zastanawiałem się chwilkę w jaki sposób przemycić do śniadania strączki i mąkę gryczaną, na którą jestem ostatnio strasznie napalony. Pierwszą myślą były naleśniki gryczane z jakimś farszem, ale nie chciało mi się robić… postawiłem więc na placki z czerwonej soczewicy w śródziemnomorskim stylu i to był naprawdę świetny wybór.

Bardzo przydatny przy tym przepisie będzie blender kielichowy, ale ręcznym również dasz radę! Troszkę dłużej będzie trzeba pomiksować, ale efekt końcowy uzyskasz identyczny. Do masy na placki z soczewicy oczywiście możesz wrzucić inne dodatki. Ja miałem akurat otworzony słoik zielonych oliwek i wiecznie otwarte serce dla suszonych pomidorów.

Ja zaserwowałem sobie placuszki z prostym ketchupem, ale rewelacyjnie będzie pasował również wegański majonez, sos czosnkowy z kaszy jaglanej czy sos tzatziki ze słonecznika. Do wyboru do koloru.

Placki z soczewicy

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy konieczna jest mąka gryczana?

Nie. Spokojnie możesz ją zastąpić mąką pszenną, orkiszową lub inną ulubioną.

  • Czy zamiast soczewicy czerwonej mogę dodać zieloną?

Teoretycznie tak, ale raczej w towarzystwie mąki pszennej, bo zielona soczewica, jak i mąka gryczaną są „ziemiste” i placki mogą nie być zbyt atrakcyjne.


Wykonanie

1
Gotowe

Zalej soczewicę zimną wodą i odstaw na 8-12 godzin.

2
Gotowe

Po tym czasie przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą i umieść w kielichu blendera. Dodaj czosnek, sól, zioła, proszek do pieczenia, płatki drożdżowe (opcjonalnie) i wodę. Zmiksuj na gładką masę (około 2 minuty).

3
Gotowe

Przelej do miski, wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, cebulę oraz posiekane oliwki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

4
Gotowe

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Smaż nieduże placuszki (1 placuszek = 1 spora łyżka) na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Placuszki kokosowe
Poprzedni
Placuszki kokosowe – potrójna siła
Pieczona kasza gryczana
Następny
Pieczona kasza gryczana
Placuszki kokosowe
Placuszki kokosowe – potrójna siła
Pieczona kasza gryczana
Pieczona kasza gryczana

Dodaj komentarz

32 komentarzy do "Placki z czerwonej soczewicy"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Gosia
Gość

Myślisz że na śniadanie mogą być czy raczej na obiad?

Aśka
Gość

Czy soczewicę trzeba tak długo moczyć? Chodzi o to by była bardziej miekka?

Karolina
Gość

Czy wyjda z ciecierzycy z puszki albo gotowej juz soczewicy ?

Sabina
Gość

Muszę koniecznie spróbować 😍. Ciekawe jak mój anty-warzywny partner i dziecko na nie zareagują.

Magda
Gość

Chciałabym zrobić takie placuszki, ale musiałabym pominąć mąkę. Nie mogę zastąpić mąki gryczanej żadną inną oprócz ciecierzycowej, ale ta z kolei ma bardzo mocny smak. Myślisz, ze dałoby się zrobić takie placki bez żadnej mąki?

Agata
Gość

zrobiłam z mąką kukurydzianą – kozackie, polecam.

Nat
Gość

Wyszły obłędne. Dziękuję za przepis!

Barbara
Gość

Mam i ja…Zajadam z gulaszem warzywnym PYCHA

IMG_6301.jpeg
Marta
Gość

Wow super! bardzo się cieszę, że trafiłam na tego bloga 😀

beata
Gość

witam:) mam i ja:) dodałam starta cukinię bo zalegała mi w lodówce:) pycha:)

wpDiscuz