Pieczona kasza gryczana

Pieczona kasza gryczana

Składniki

Ilość porcji:
Do wyboru
Kasza gryczana niepalona : 100g
Kasza gryczana prażona : 100g
Komosa ryżowa : 100g
Przyprawy
Sól : 1 łyżeczka
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Papryka słodka : 1 łyżeczka
Cebula suszona : 2 łyżeczki
Czosnek granulowany : 1 łyżeczka
Kumin : 1 łyżeczka
Olej : 1 łyżka

Pieczona kasza gryczana, komosa ryżowa lub inne zboże... bez różnicy, bo i tak uzyskasz wspaniały dodatek, który wzbogaci wiele dań.

Składniki

  • Do wyboru

  • Przyprawy

Share

Pieczona kasza gryczana

Bardzo często do różnych past lub makaronów trafia u mnie pieczona kasza gryczana lub komosa ryżowa. Po upieczeniu robi się coś na wzór “mięsa mielonego”. Oczywiście nie ma co porównywać tych dwóch produktów. Po prostu używam jej tam, gdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, ale za to masę smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti, pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem.

De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę ryżową czy jeszcze co innego. Ja robiłem już wiele wariantów i zawsze smakuje bardzo dobrze. Ważne są przyprawy.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Do wyboru
Kasza gryczana niepalona : 100g
Kasza gryczana prażona : 100g
Komosa ryżowa : 100g
Przyprawy
Sól : 1 łyżeczka
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Papryka słodka : 1 łyżeczka
Cebula suszona : 2 łyżeczki
Czosnek granulowany : 1 łyżeczka
Kumin : 1 łyżeczka
Olej : 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę gryczaną lub komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu bez dodatku soli.

2
Gotowe
15 min

Włącz piekarnik na 180 stopni. Ugotowaną kaszę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i olejem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż kaszę, dokładnie rozprowadź. Wstaw blachę do piekarnika i piecz około 15-20 minut lub do momentu, gdy kasza będzie już sucha i sypka. W czasie pieczenia kilkukrotnie przemieszaj kaszę.

placki z czerwonej soczewicy
Poprzedni
Placki z czerwonej soczewicy
placki z amarantusa
Następny
Placki z amarantusa




placki z czerwonej soczewicy
Placki z czerwonej soczewicy
placki z amarantusa
Placki z amarantusa
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ana

Jak długo można trzymać to w lodówce czy też trzeba zużyć od razu?

Gosia

Jeśli nie mam suszonej cebuli,to moge to pominąć czy mam zrobić ją sama.Jeśli tak,to będe wdzięczna za przepis na suszoną cebule.