Sos czosnkowy na kaszy jaglanej

Sos czosnkowy na kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 50g suchej
Woda : 150g
Mleko roślinne : 50 - 100g
Oliwa z oliwek : 3 łyżki opcjonalnie
Czosnek : 2 ząbki
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Czarna sól : 1 łyżeczka płaska
Sok z cytryny : 4 łyżki
Daktyle : 2 sztuki
Bazylia : 1 łyżeczka
Oregano : 1 łyżeczka
Pieprz czarny : do smaku
Sól : do smaku
Papryka wędzona : opcjonalnie

Składniki

Share

Na początku myślałem o zrobieniu bardziej czosnkowej wersji sojonez-u, ale stwierdziłem, że ostatnio za dużo już pojawiało się niezdrowego jedzenia i pora powoli zacząć odwracać ten trend. Iść w drugą stronę. Ukierunkować się ku świeżym, nieprzetworzonym nadmiernie produktom. Nie używać ton cukru i oleju pomimo ich, jakże nieocenionych, wartości smakowych. Nie neguję używania oleju kokosowego, oliwy czy olei nierafinowanych, ale nie ma co lać jak góral wódkę. Bardzo często sięgam po kaszę jaglaną ze względu nie tylko na jej wartości odżywcze, ale również przez jej mobilność w kuchni, ponieważ pasuje do każdego niczym kobieta lekkich obyczajów. Lubi robić to na słodko jak i w tym przypadku na ostro. Nie wstydzi się przy tym zbytnio, ponieważ swoimi umiejętnościami przyćmiewa inne Kasie… tfu kasze oczywiście.

Kurcze, aż mi się głupio zrobiło, że tak często zadaję się z taką łatwą “damą”. Nie zmienię tego jednak, ponieważ jest to nazbyt uzależniające. Uwiodła mnie i nie raz pewnie nazwę ją lafiryndą flirtującą ze wszystkimi i wszystkim, ale i tak będę jej wiernym konsumentem.

Sama w sobie delikatna, aby stać się ostrą potrzebuje równie ostrego partnera. W tym przypadku młody pan czosnek do niej zawitał. Młody, ale jurny. Pokazał co potrafi. Zmieszał się z kaszą dając piękny owoc miłości w postaci sosu czosnkowego. Ja użyłem go do posmarowania wrapów, na których następnie wylądowały falafele. Swoją drogą całkiem smaczne 😉

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 50g suchej
Woda : 150g
Mleko roślinne : 50 - 100g
Oliwa z oliwek : 3 łyżki opcjonalnie
Czosnek : 2 ząbki
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Czarna sól : 1 łyżeczka płaska
Sok z cytryny : 4 łyżki
Daktyle : 2 sztuki
Bazylia : 1 łyżeczka
Oregano : 1 łyżeczka
Pieprz czarny : do smaku
Sól : do smaku
Papryka wędzona : opcjonalnie

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę przelej wrzątkiem, przepłucz i gotuj w wodzie do rozgotowania.

2
Gotowe

Do kaszy dodaj resztę składników i zblenduj na gładko. Dopraw do smaku.

Poprzedni
Koktajl szpinakowy z bananem i mango
Następny
Lody truskawkowe na kaszy jaglanej




Koktajl szpinakowy z bananem i mango
Lody truskawkowe na kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Wstęp do przepisu mnie rozczulił : ))))
Jestem entuzjastką Twojej książki “Pasty i hummusy” – dostałam ją w prezencie i często korzystam. Brawo za inwencję i dobrą energię.