Jaglanka z bananem

Jaglanka z bananem

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Mleko roślinne : 250ml
Banan : 1 sztuka
Olej : 1 łyżka
Sos
Tahini : 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Sok z cytryny : 2 łyżki

Kaloryczność

1
Porcja
407
Kalorie
12g
Białko
14.4g
Tłuszcz
60.7g
Węgl.
3.8g
Błonnik

Zdrowe i pożywne śniadanie? Sięgnij po kaszę jaglaną! Jeśli nie chcesz, żeby kasza była nudna, to jaglanka z bananem jest właśnie dla Ciebie.

  • 15 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

  • Sos

Wstęp

Share

Jaglanka z bananem

Dawno nie było u mnie kaszy jaglanej na śniadanie. O ile wcześniej codziennie potrafiłem się nią zajadać, to nagle bez przyczyny odwidziała mi się i zacząłem wcinać gofry. Po kilkudziesięciu śniadaniach bez jaglanki postanowiłem do niej wrócić i tym razem zawitała jaglanka z bananem, bo tak samo jak było w przypadku ciasta bananowego bezglutenowego, banany mi się po prostu zwyższały. Dobrze, że z konieczności ich zużycia powstało coś tak pysznego.

Myślę, że użycie smażonych bananów i sosu na bazie tahini to ciekawa i miła dla podniebienia odskocznia. Teraz mam ogromne zapasy m.in. kaszy jaglanej, więc pewnie w najbliższym czasie znowu coś z niej wykombinuję, ale tym razem może na wytrawnie.


Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą, przelej wrzątkiem i ponownie zimną wodą. Umieść w garnku, wlej mleko i ugotuj. Banana pokrój w plasterki (grubości palca) i podsmaż na oleju. W kubeczku wymieszaj tahini, syrop klonowy i sok z cytryny - powstanie sosik do polania jaglanki.

2
Gotowe

Do miseczki przełóż część ugotowanej kaszy, na to kilka plasterków bananów, odrobina sosiku i ponownie kasza, banan i sos. Ewentualnie możesz na sam koniec przyozdobić uprażonym sezamem lub orzechami.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Fasolka z zasmażką
Poprzedni
Fasolka z zasmażką
Sushi z banana
Następny
Sushi z banana
Fasolka z zasmażką
Fasolka z zasmażką
Sushi z banana
Sushi z banana

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Jaglanka z bananem"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Agnieszka
Gość

ojoj wiesz co dobre 😀 kasza jaglana z tahiną i syropem klonowym to moje ulubione połączenie!