Ingredients
-
2 łyżki Olej
-
1 sztuka Czerwona cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
1 sztuka Zielona papryka
-
1 sztuka Marchewka
-
250g Roślinne mielone
-
1 puszka Pomidory krojone
-
1 puszka Czerwona fasola
-
1 puszka Kukurydza
-
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
1 łyżeczka Kumin
-
1 łyżeczka Oregano
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
szczypta Cynamon
-
1 łyżka Kakao
-
do smaku Sól i pieprz
-
1 litr Bulion warzywny
Jestem ogromnym fanem zup. Nie ważne, czy są to kremy, czy może zupy „z wkładką”, to bardzo chętnie się za nie zabieram… Tym razem zabieram Was w kulinarną podróż do Ameryki Północnej, a dokładniej do jej południowej części, czyli do Meksyku. Zupa meksykańska w moim wydaniu jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowa w smaku…
Zupa meksykańska
Co w niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim jest to wegańska zupa meksykańska bez mięsa, ale za to z roślinnym zamiennikiem. Nadaje to dzisiejszej zupie tradycyjnego wyglądu i smaku, ale zjeść ją może każdy. Jednym z najistotniejszych składników, który przez wielu jest pomijany, to kakao. To dzięki niemu zupa nabiera wyjątkowego charakteru!
Czym udekorować zupę?
Ja najczęściej podaję ją z roślinną śmietaną, pokrojonym w kostkę awokado, świeżą kolendrą, papryczkami jalapeno i nachosami, ponieważ to właśnie te składniki najbardziej kojarzą mi się z Meksykiem.
Co zamiast roślinnego mięsa mielonego?
Jeśli nie masz dostępu do tego roślinnego zamiennika lub po prostu chcesz je czymś innym zastąpić, to śmiało możesz sięgnąć również po granulat sojowy lub soczewicę czerwoną. Pamiętaj jednak, że roślinne mielone nadaje wyjątkowego smaku i tekstury. U mnie był to zamiennik z firmy „HEURA”.
Lubisz taką kuchnię? Zobacz koniecznie mój przepis na krem z kukurydzy, guacamole oraz sałatkę meksykańską. Każde z tych dań, z pewnością Cię zachwyci. Bez zbędnego przedłużania, czas wkroczyć do kuchni i zabrać się za gotowanie. W końcu zupa meksykańska bez mięsa sama się nie zrobi!
Składniki
Olej: 2 łyżki | |
Czerwona cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Zielona papryka: 1 sztuka | |
Marchewka: 1 sztuka | |
Roślinne mielone: 250g | |
Pomidory krojone: 1 puszka | |
Czerwona fasola: 1 puszka | |
Kukurydza: 1 puszka | |
Koncentrat pomidorowy: 2 łyżki | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Cynamon: szczypta | |
Kakao: 1 łyżka | |
Sól i pieprz: do smaku | |
Bulion warzywny: 1 litr |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. |
2
Gotowe
|
Dodaj pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, marchewkę, roślinne mielone, pomidory krojone, fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, przyprawy, kakao oraz bulion. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. |
3
Gotowe
|
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wegańska zupa meksykańska jest już gotowa. Przełóż ją do miseczek, udekoruj ulubionymi dodatkami i zajadaj. Smacznego! |