Zupa krem z zielonego groszku

0 0
Zupa krem z zielonego groszku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Oliwa: 3 łyżki
Ziemniaki: 250g
Zielony groszek: 400g
Bulion: 1 litr
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Pomidorki koktajlowe: 150g
Czosnek: 2 ząbki
Oliwa: 4 łyżki
Zielony groszek: 50g
Sól: szczypta
Bazylia: garść

Prosta zupa z zielonego groszku o wspaniałym kolorze i jeszcze lepszym smaku!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Apetycznie wyglądająca, soczyście zielona zupa z zielonego groszku, to coś co musisz ukręcić na obiad! Podana w towarzystwie podsmażonych pomidorków koktajlowych, świeżej bazylii i dobrej jakości oliwy z oliwek, to prawdziwy SZTOS!

Zupa krem z zielonego groszku

Po mrożone warzywa sięgam bardzo sporadycznie, ponieważ… wolę świeże warzywa. Wyjątkiem od tej reguły jest zielony groszek. Jest to obecnie jedyne warzywo, po które moja ręka nurkuje w odmętach marketowej zamrażarki, ponieważ tylko w takiej formie można dorwać zielony groszek przez cały rok i cieszyć się smakiem m.in. dzisiejszej zupy.

Jeśli do przygotowania zupy chcesz użyć groszku z puszki, to… WYBIJ TO SOBIE Z GŁOWY. Groszek konserwowy nie nadaje się na zupę. To właśnie świeży/mrożony groszek nadaje zupie pięknego koloru i… świeżego smaku.

Zastanawiasz się z czym jeszcze możesz podać gotowy krem z zielonego groszku? Polecam Ci klasyczne grzanki do zupy, domowe bułki pszenne, podpłomyki z patelni lub bezglutenowy chleb gryczany.

Lubisz przygotowywać i pałaszować zupy w każdej możliwej postaci? Sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na zupy. Jestem pewny, że znajdziesz tam dziesiątki wystrzałowych i smakowitych inspiracji. Zobacz również pozostałe wegańskie przepisy, których baza z miesiąca na miesiąc systematycznie się powiększa!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Oliwa: 3 łyżki
Ziemniaki: 250g
Zielony groszek: 400g
Bulion: 1 litr
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Pomidorki koktajlowe: 150g
Czosnek: 2 ząbki
Oliwa: 4 łyżki
Zielony groszek: 50g
Sól: szczypta
Bazylia: garść

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?

W garnku rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj i smaż je przez 5 minut.

2
Gotowe

Po tym czasie do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz groszek i smaż przez kolejne 5 minut.

3
Gotowe

Wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są już ugotowane - jeśli tak, to możesz już zdjąć garnek z ognia.

4
Gotowe

Zawartość garnka zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku i ponownie zagrzej. Gdyby zupa była zbyt gęsta, to możesz dolać troszkę więcej bulionu i ponownie zblendować.

5
Gotowe

Dodatkowo

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojony w plasterki czosnek, oprósz je delikatnie solą i smaż przez kilka minut.

6
Gotowe

Dodaj garść zielonego groszku i smaż przez 3-4 minuty. Zdejmij z ognia.

7
Gotowe

Zupę przelej do miseczek, nałóż podsmażone pomidorki, skrop zupę oliwą, posyp posiekaną bazylią i zajadaj!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym
previous
Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym
Hummus z brokułem - przepis na hummus
next
Hummus z brokułem
Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym
previous
Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym
Hummus z brokułem - przepis na hummus
next
Hummus z brokułem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x