• Home
  • Obiady
  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem

Składniki

Ilość porcji:
Papryka czerwona : 2 duże
Cebula : 1 sztuka
Czosnek : 1 główka
Olej : 2 łyżki
Sól : szczypta
Bulion : 500 ml
Pomidor : 1 sztuka
Tymianek : 1 łyżeczka
Papryka wędzona : 1 łyżeczka
Pieprz : do smaku
Do podania
Śmietanka roślinna : 4 łyżki
Słonecznik : garść
Zielona pietruszka : garść

Cudownie gładki i aromatyczny krem z pieczonej papryki!

Składniki

  • Do podania

Share

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem

Zupy krem z pieczonych warzyw, w czasie jesiennej słoty, to coś wspaniałego. Rozgrzewają nas od środka, dając energię i chęć do dalszego działania. Ponadto krem z pieczonej papryki dodaje wspaniałego koloru naszemu dniu, nawet jeśli za oknem jest szaro i ponuro!

Jak widać już po samym kolorze, krem z papryki jest szybki do zrobienia… bo czerwony 😅 No dobra, może to nie zależy od tego, ale nie zmienia to faktu, że szybko, łatwo i przyjemnie można ukręcić tę wspaniałą zupę.

Z czym podawać zupę krem?

U mnie krem z pieczonej papryki, był podany z prażonym słonecznikiem, roślinną śmietanką oraz zieloną pietruszką. Świetnie sprawdzą się również grzanki do zupy.

Jeśli szukasz inspiracji na kolejne gładkie i pyszne zupy, to polecam Ci również krem z kalafiora, krem z pieczarek, krem z marchewki oraz krem z pomidorów i ananasa.

Przepisy na zupę wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😊

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Papryka czerwona : 2 duże
Cebula : 1 sztuka
Czosnek : 1 główka
Olej : 2 łyżki
Sól : szczypta
Bulion : 500 ml
Pomidor : 1 sztuka
Tymianek : 1 łyżeczka
Papryka wędzona : 1 łyżeczka
Pieprz : do smaku
Do podania
Śmietanka roślinna : 4 łyżki
Słonecznik : garść
Zielona pietruszka : garść

Wykonanie

1
Gotowe

Włącz piekarnik na 180 stopni. Paprykę oczyść i pokrój na średniej wielkości kawałki, cebulę pokrój w kostkę, a z czosnku odkrój górę - nie będziemy obierać, tylko piec w całości.

2
Gotowe

Przełóż wcześniej przygotowane warzywa na blaszkę, skrop olejem, sypnij delikatnie solą i wymieszaj. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnik na około 25 minut.

3
Gotowe

Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj bulion, pomidora obranego ze skórki oraz przyprawy. Blenduj przy użyciu funkcji "ZUPY" w blenderze Wartmann, który sprawi, że zupa się ugotuje. Jeśli nie masz takiej funkcji u siebie, to blenduj składniki przez 1-2 minuty, a po tym czasie przelej zawartość kielicha do garnka i gotuj przez kilka minut.

4
Gotowe

Podawaj z kleksem śmietanki roślinnej, uprażonym słonecznikiem, posiekaną pietruszką lub/i z grzankami.

Risotto z grzybami leśnymi | Risotto grzybowe z borowikami
Poprzedni
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Kotlety z dyni | kotleciki dyniowe
Następny
Kotlety z dyni




Risotto z grzybami leśnymi | Risotto grzybowe z borowikami
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Kotlety z dyni | kotleciki dyniowe
Kotlety z dyni
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nina

Już wiem, że będzie mi smakowało 🙂