Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 1 kg
Cukinia: 2 sztuki
Cebula czerwona: 2 sztuki
Tymianek: 2-3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Na beszamel
Olej: 4 łyżki
Mąka pszenna: 4 łyżki
Mleko roślinne: 600 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: szczypta

Najlepszy przepis na szybki obiad to... ZAPIEKANKA!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Na beszamel

Share

Pomysł na prosty obiad? Warzywa zapiekane pod beszamelem! Zapiekanka z cukinii i ziemniaków, to rewelacyjne danie, które posmakuje każdemu. Wystarczy pokroić warzywa, zalać je beszamelem, zapiec w piekarniku, żeby po kilkudziesięciu minutach cieszyć się gorącym i pysznym obiadem.

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Zazwyczaj staram się opracowywać przepisy w oparciu o łatwo dostępne składniki i tym razem również nie ma od tej zasady odstępstwa. Ziemniaki, cebula i cukinia są jednymi z najbardziej pospolitych warzyw w naszym kraju. Co do mleka roślinnego, to ja używam najczęściej mleka sojowego. Jest to spowodowane relatywnie niską ceną, dostępnością w każdym sklepie i przede wszystkim pasuje idealnie do beszamelu.

Jeśli chcesz żeby zapiekanka była jeszcze bardziej pożywna, to możesz do niej dodać pokrojone w plasterki wędzone tofu lub ulubione ugotowane strączki.

Z czym podawać zapiekankę?

Do dzisiejszej zapiekanki z cukinią i ziemniakami najbardziej będzie pasowała prosta surówka z pomidora i cebuli. Dobrym pomysłem będzie również pokrojenie ogórka kiszonego. Do ozdobienia zapiekanki możesz natomiast użyć świeżego tymianku.

Przepis na Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Lubisz dania z użyciem beszamelu? Sprawdź koniecznie przepis na lasagne z soczewicą oraz lasagne ze szpinakiem, które cieszą się na moim blogu niesłabnącą popularnością. Dla fanów naleśników mam przepis na naleśniki z warzywami zapiekane pod beszamelem. Tyle wspaniałości a tak mało czasu… Czas zakasać rękawy i pogalopować do kuchni.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 1 kg
Cukinia: 2 sztuki
Cebula czerwona: 2 sztuki
Tymianek: 2-3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Na beszamel
Olej: 4 łyżki
Mąka pszenna: 4 łyżki
Mleko roślinne: 600 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami

Ziemniaki dokładnie oczyść, cukinię umyj, cebulę obierz z łupinek i pokrój warzywa w grubsze plasterki.

2
Gotowe

W naczyniu żaroodpornym poukładaj naprzemiennie pokrojone warzywa, posyp je obficie tymiankiem, pieprzem oraz solą.

3
Gotowe

Jak zrobić beszamel?

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić.

4
Gotowe

Warzywa zalej gotowym beszamelem i przykryj naczynie żaroodporne folią lub pokrywką.

5
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz zapiekankę około 40 minut - do miękkości ziemniaków. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Drożdżówki z budyniem i kruszonką - Wegańskie drożdżówki
previous
Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Przepis na Wegańskie jagodzianki bez jajek i bez mleka - drożdżówki z borówkami
next
Wegańskie jagodzianki
Przepis na Drożdżówki z budyniem i kruszonką - Wegańskie drożdżówki
previous
Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Przepis na Wegańskie jagodzianki bez jajek i bez mleka - drożdżówki z borówkami
next
Wegańskie jagodzianki
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Oooo super prosty i fajny przepis z moich ulubionych składników. Wypróbuję lada moment, bo dostałam tyle cukinii, że mogę ją jeść przez tydzień 😉

Marysia

Pysznie się zapowiada. Chętnie spróbuję

Anna

Przepis fajny. Tylko mi brakuje w nim przypraw. Warzywa wyszły trochę mdłe.
Z mlekiem owsianym beszamel nie zgęstniał i wyszła taka trochę zupa 🙈 czy to wina mleka?

Moje propozycje

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x