Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

0 0
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 1 kg
Cukinia: 2 sztuki
Cebula czerwona: 2 sztuki
Tymianek: 2-3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Na beszamel
Olej: 4 łyżki
Mąka pszenna: 4 łyżki
Mleko roślinne: 600 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: szczypta

Najlepszy przepis na szybki obiad to... ZAPIEKANKA!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Na beszamel

Share

Pomysł na prosty obiad? Warzywa zapiekane pod beszamelem! Zapiekanka z cukinii i ziemniaków, to rewelacyjne danie, które posmakuje każdemu. Wystarczy pokroić warzywa, zalać je beszamelem, zapiec w piekarniku, żeby po kilkudziesięciu minutach cieszyć się gorącym i pysznym obiadem.

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Zazwyczaj staram się opracowywać przepisy w oparciu o łatwo dostępne składniki i tym razem również nie ma od tej zasady odstępstwa. Ziemniaki, cebula i cukinia są jednymi z najbardziej pospolitych warzyw w naszym kraju. Co do mleka roślinnego, to ja używam najczęściej mleka sojowego. Jest to spowodowane relatywnie niską ceną, dostępnością w każdym sklepie i przede wszystkim pasuje idealnie do beszamelu.

Jeśli chcesz żeby zapiekanka była jeszcze bardziej pożywna, to możesz do niej dodać pokrojone w plasterki wędzone tofu lub ulubione ugotowane strączki.

Z czym podawać zapiekankę?

Do dzisiejszej zapiekanki z cukinią i ziemniakami najbardziej będzie pasowała prosta surówka z pomidora i cebuli. Dobrym pomysłem będzie również pokrojenie ogórka kiszonego. Do ozdobienia zapiekanki możesz natomiast użyć świeżego tymianku.

Przepis na Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Lubisz dania z użyciem beszamelu? Sprawdź koniecznie przepis na lasagne z soczewicą oraz lasagne ze szpinakiem, które cieszą się na moim blogu niesłabnącą popularnością. Dla fanów naleśników mam przepis na naleśniki z warzywami zapiekane pod beszamelem. Tyle wspaniałości a tak mało czasu… Czas zakasać rękawy i pogalopować do kuchni.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 1 kg
Cukinia: 2 sztuki
Cebula czerwona: 2 sztuki
Tymianek: 2-3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Na beszamel
Olej: 4 łyżki
Mąka pszenna: 4 łyżki
Mleko roślinne: 600 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami

Ziemniaki dokładnie oczyść, cukinię umyj, cebulę obierz z łupinek i pokrój warzywa w grubsze plasterki.

2
Gotowe

W naczyniu żaroodpornym poukładaj naprzemiennie pokrojone warzywa, posyp je obficie tymiankiem, pieprzem oraz solą.

3
Gotowe

Jak zrobić beszamel?

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić.

4
Gotowe

Warzywa zalej gotowym beszamelem i przykryj naczynie żaroodporne folią lub pokrywką.

5
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz zapiekankę około 40 minut - do miękkości ziemniaków. Smacznego!

Przepis na Drożdżówki z budyniem i kruszonką - Wegańskie drożdżówki
previous
Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Zupa pieczarkowa z makaronem | Przepis na wegańską zupę pieczarkową
next
Zupa pieczarkowa z makaronem
Przepis na Drożdżówki z budyniem i kruszonką - Wegańskie drożdżówki
previous
Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Zupa pieczarkowa z makaronem | Przepis na wegańską zupę pieczarkową
next
Zupa pieczarkowa z makaronem
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Oooo super prosty i fajny przepis z moich ulubionych składników. Wypróbuję lada moment, bo dostałam tyle cukinii, że mogę ją jeść przez tydzień 😉

Konrad Budzyk

Super! Jestem przekonany, że zapiekanka posmakuje 🙂

Marysia

Pysznie się zapowiada. Chętnie spróbuję

Anna

Przepis fajny. Tylko mi brakuje w nim przypraw. Warzywa wyszły trochę mdłe.
Z mlekiem owsianym beszamel nie zgęstniał i wyszła taka trochę zupa 🙈 czy to wina mleka?

Konrad Budzyk

Zapiekanka właśnie miała być taka delikatna i kremowa od beszamelu 🙂 Do przełamania polecam surówkę z pomidora lub ogórka kiszonego. Co do konsystencji, to ja zawsze robię na mleku sojowym, ponieważ najlepiej wychodzi. Można też ewentualnie dodać więcej mąki 🙂

Monika

Piekę już 2 godziny a ziemniaki surowe… 🙁

Konrad Budzyk

To jest dziwne, bo ziemniaki już powinny po takim czasie się rozpadać.

Klara

Hej, tez miałam ten problem.czekałam i czekałam. Myśle ze to kwestia odmiany ziemniaków bo wcale nie były za grubo pokrojone. ja po prostu zwiększyłam temp. w piekarniku. 180 to zdecydowanie za mało. Proponuję jakieś 230. Najgorsze ze byłam strasznie głodna a ziemniaki były wciąż jak kamienie. I danie było zjadliwe dopiero po jakichś 2,5 h może.

Konrad Budzyk

No tak, może być też kwestia piekarnika, bo u mnie 180 stopni ładnie i szybko dopieka… Tak czy siak mam nadzieję, że smakowało 🙂

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x