Syrop cukrowy rozmarynowy

Syrop cukrowy rozmarynowy

Składniki

Woda : 1 szklanka
Cukier : 1 szklanka
Rozmaryn : 2 gałązki

Szukasz wyjątkowego smaku dla swoich drinków? Syrop rozmarynowy Ci w tym pomoże!

Składniki

Share

Syrop cukrowy rozmarynowy

Jakiś czas temu za sprawą siostry, zainteresowałem się infuzowanymi syropami i alkoholami. W skrócie chodzi o to, że jeden produkt przechodzi smakiem i aromatem drugiego. W związku z tym, że poza BlendMAN-em, jestem również barMAN-em, postanowiłem przygotować prosty, ale “inny” syrop cukrowy do drinków alkoholowych i bezalkoholowych. Na pierwszy ogień poszedł syrop rozmarynowy, czyli dzisiejszy bohater wpisu.

Do czego można go użyć?

Świetnie sprawdza się w połączeniu z cytrusami, więc lemoniada na bazie tego syropu, to bajka. Jeśli chodzi o alkohole, to osobiście próbolwałem łączyć tylko z ziołowymi (Jagermeister i Becherovka). Muszę przyznać, że rozmarynowy finish na końcu języka jest perfekcyjny.

[Ocena: 0]




Składniki

Woda : 1 szklanka
Cukier : 1 szklanka
Rozmaryn : 2 gałązki

Wykonanie

1
Gotowe

Rozmaryn bez łodyg umieść w garnku. Zalej wodą i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij go, dodaj cukier i intensywnie mieszaj, żeby dobrze się rozpuścił. Tak przygotowany syrop ostudź, przelej do buteleczki i trzymaj w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Poprzedni
Wegański kebab
Następny
Jeleń biegający po rozmarynie




Wegański kebab
Jeleń biegający po rozmarynie
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments