• Home
  • Wegański krem a’la mascarpone

Wegański krem a’la mascarpone

Wegański krem a’la mascarpone

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca : 100g
Mleczko kokosowe : 80 ml
Sok z cytryny : 1 łyżka
Syrop klonowy lub miód : 1 łyżka
Sól : szczypta

Składniki

Share

Przepis na Wegański krem a’la mascarpone

Serek mascarpone jest nieodłącznym składnikiem wielu deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do placków na śniadanie no i oczywiście gra pierwsze skrzypce w tiramisu. Co do tiramisu, to ostatnio robiłem wegańskie tiramisu piernikowe, gdzie wleciał dzisiejszy wegański krem a’la mascarpone. Efekt był oszałamiający!

Czy można zastąpić nerkowce?

Niby tak, próbowałem już robić ze słonecznikiem, ale… Smak nie był do końca satysfakcjonujący. Zdecydowanie był wyczuwalny smak słonecznika, a kolor zrobił się jasnoszary. Orzechy nerkowca dają specyficzny, kremowy smak i teksturę, dlatego polecam po nie sięgnąć.

Przepis na Wegański krem a'la mascarpone

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca : 100g
Mleczko kokosowe : 80 ml
Sok z cytryny : 1 łyżka
Syrop klonowy lub miód : 1 łyżka
Sól : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Orzechy nerkowca zalej wodą i mocz przez 8 godzin.

2
Gotowe

Po tym czasie odcedź je, przełóż do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami i blenduj na gładką masę. U mnie zajęło to minutę. W razie potrzeby, gdyby krem był zbyt gęsty, dodaj troszkę więcej mleczka kokosowego.

Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe
Poprzedni
Wegańskie tiramisu piernikowe
Przepis na Marchewkowe placuszki
Następny
Marchewkowe placuszki
Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe
Wegańskie tiramisu piernikowe
Przepis na Marchewkowe placuszki
Marchewkowe placuszki
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments