Sos do pizzy

Sos do pizzy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Pomidor:: 1 puszka
Cebula biała:: 1 sztuka
Czosnek:: 2 ząbki
Olej kokosowy:: lub inny 1 łyżka
Bazylia:: ewentualnie po sporej łyżeczce suszonej garść świeżej
Oregano:: ewentualnie po sporej łyżeczce suszonego garść świeżego
Chilli w proszku:: szczypta
Sól:: do smaku

Nutritional information

100g
Porcja
52
Kalorie
1g
Białko
2g
Tłuszcz
7g
Węglowodany

Sos do pizzy nada się nie tylko do niej. Sos pomidorowy z tego przepisu sprawdzi się również z kopytkami czy makaronem. Łatwy i prosty przepis na sos.

  • 15 min
  • Serves 5
  • Easy

Ingredients

Share

Oj, sos pomidorowy na pizze nie witał u mnie już ponad rok. Ostatnio przed rozpoczęciem studiów w rodzinnym mieście, bo w domu mam piekarnik, ale na mieszkaniu nie miałem… To się na szczęście zmieniło. Co prawda piekarnik jest na poziomie zabawkowych piekarników z prawdziwie działającą grzałką, ale nie zmienia to faktu, że da się przygotować, np. pizzę, na którą leci dzisiejszy sos do pizzy.

W doniczkach rośnie mi (niedawno dziewczyna kupiła) kilka ziółek i mam nadzieję, że po przesadzeniu do większych, będą sobie radziły lepiej niż pozostawione w kupnych plastikach, bo świeże zioła dają niesamowity smak. Oczywiście można użyć suszonych, ale naprawdę daje to dużą różnicę! Łatwy sos do pizzy nie oznacza, że musi być słaby w smaku! Świeże zioła i dobrej jakości pomidory, kolokwialnie mówiąc, robią robotę. Sos pomidorowy wychodzi delikatny, ale bardzo aromatyczny. Poza pizzą świetnie sprawdzi się również z makaronem czy kopytkami z batatów. Jest naprawdę bardzo uniwersalny.

Czy coś można dorzucić?

Jak widać po poniższym przepisie, nie ma co sobie nadmiernie życia komplikować. Oczywiście, jeśli jesteś fanem kaparów lub suszonych pomidorów, a nawet oliwek, to z powodzeniem możesz je tutaj dodać. Jeśli natomiast wolisz bardziej wyrazisty i ostry sos, to po prostu wkrój kilka papryczek lub sypnij więcej sproszkowanej.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Pomidor:: 1 puszka
Cebula biała:: 1 sztuka
Czosnek:: 2 ząbki
Olej kokosowy:: lub inny 1 łyżka
Bazylia:: ewentualnie po sporej łyżeczce suszonej garść świeżej
Oregano:: ewentualnie po sporej łyżeczce suszonego garść świeżego
Chilli w proszku:: szczypta
Sól:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę.

2
Gotowe

Po 2 minutach dodaj posiekany czosnek i smaż na średnim ogniu przez kolejne kilka minut.

3
Gotowe

Dodaj zioła, pomidory, paprykę i sól. Gotuj około 10 minut.

4
Gotowe

Zdejmij z ognia i zblenduj na gładko.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Kopytka z batatów
next
Ulubiony przepis na ciasto do pizzy
previous
Kopytka z batatów
next
Ulubiony przepis na ciasto do pizzy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x