• Home
  • Desery
  • Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

0 0
Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 300g
Cukier trzcinowy: 50g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/4 łyżeczki
Mleko roślinne: 400 ml
Olej rzepakowy: 80 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka

Bezkompromisowe, PROSTE I PYSZNE gofry pełnoziarniste!

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

Share

Jak co rano wturlałem się do mojej nowej kuchni. Leniwie przecierając oczy zastanawiałem się co dzisiaj ukręcić sobie na śniadanie. Chodziłem pomiędzy szafkami, spiżarką, a lodówką spoglądając w ich najgłębsze zakamarki. Nienapoczeta mąka pełnoziarnista leżała tam od dawna, więc postanowiłem zrobić z niej użytek właśnie dzisiaj. Była to świetna decyzja! Gofry z mąki pełnoziarnistej, to coś, czego od dawna nie robiłem i na co zdecydowanie miałem ogromną ochotę.

Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Nie zawsze mogę sobie pozwolić na spokojne i długie przygotowywanie śniadania, ale zawsze chcę zjeść smacznie. Dzisiejsze gofry z mąki orkiszowej, to moje bezkompromisowe podejście do pichcenia z rana. Z jednej strony ich upieczenie nie zajmuje zbyt wiele czasu, z drugiej strony są pyszne oraz bogate w błonnik i minerały ze względu na użycie mąki pełnoziarnistej.

Z czym podawać gofry orkiszowe?

Oczywiście z czym tylko masz ochotę. U mnie był to tym razem mus jabłkowy, który ukręciłem naprędce . Posypałem je dodatkowo suszoną żurawiną i płatkami migdałów… Coś wspaniałego!

Zobacz również mój klasyczny przepis na wegańskie gofry, które zrobiłem z mąki pszennej oraz gofry owsiane, które są zrobione z płatków owsianych. Na wytrawnie polecają się gofry z fasoli, którymi możesz zastąpić pieczywo!

Czas zabrać się za pichcenie. Chodź do kuchni, weź ze sobą dzisiejszy przepis na gofry orkiszowe, zakasaj rękawy i upiecz swoje własne gofry z mąki pełnoziarnistej!

Gofry z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - Przepis na gofry z mąki pełnoziarnistej

[Ocena: 4.9]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 300g
Cukier trzcinowy: 50g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/4 łyżeczki
Mleko roślinne: 400 ml
Olej rzepakowy: 80 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Połącz ze sobą wszystkie składniki przy pomocy blendera lub w misce używając do tego trzepaczki. Ilość cukru możesz dostosować do swoich indywidualnych potrzeb. Gdyby ciasto było zbyt gęste, możesz dodać odrobinę więcej mleka.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry przez kilka minut, do momentu gdy staną się złote i chrupiące - czas pieczenia oraz wielkość porcji zależy od gofrownicy.

3
Gotowe

Udekoruj ulubionymi dodatkami i zajadaj jeszcze ciepłe. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Curry z brukselką i zielonym groszkiem
previous
Curry z brukselką i zielonym groszkiem
Placki brokułowe z czerwoną papryką - przepis na placki z brokułów
next
Placki brokułowe z czerwoną papryką
Curry z brukselką i zielonym groszkiem
previous
Curry z brukselką i zielonym groszkiem
Placki brokułowe z czerwoną papryką - przepis na placki z brokułów
next
Placki brokułowe z czerwoną papryką
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia

A jajek tu nie potrzeba ?

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x