Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym

Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Papryka: 3 średnie
Ryż basmati: 100g
Zielona soczewica: 50g
Pieczarki: 250g
Cebula: 1 mała
Olej: 1 łyżka
Beszamel
Olej: 2 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 300 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: szczypta
Czosnek: 1 ząbek
Sos pomidorowy
Pomidory: 2 puszki
Czerwona cebula: 1 mała
Czosnek: 2 ząbki
Zioła prowansalskie: 1-2 łyżeczki
Cukier: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Mój pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad!

  • Serves 3
  • Medium

Ingredients

  • Beszamel

  • Sos pomidorowy

Share

Faszerowane warzywa, to obowiązkowa pozycja w moim letnim, kuchennym repertuarze. Na przemian faszeruję cukinię i paprykę, ponieważ są to warzywa, które moim zdaniem najlepiej się do tego nadają. Tym razem ukręciłem dla siebie, jak i oczywiście dla Was paprykę faszerowaną ryżem, zapiekaną w sosie pomidorowym.

Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym

Połączenie delikatnego ryżu i sosu beszamelowego z papryką i pomidorami, to mój sposób na dzisiejszy prosty, pyszny i udany obiad. Dodatek zielonej soczewicy sprawia, że gotowe danie jest jeszcze bardziej treściwe i zdrowsze. Jeśli nie przepadasz za soczewicą,  to możesz ją śmiało zastąpić np. ugotowaną ciecierzycą lub innym strączkiem.

Do przygotowania beszamelu polecam mleko sojowe. Sprawdza się ono najlepiej, ale oczywiście możesz użyć również każdego innego, które akurat masz pod ręką.

Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym

Jeśli lubisz faszerowane warzywa, to na blogu czeka na Ciebie również cukinia faszerowana kaszą jaglaną oraz papryka faszerowana kaszą pęczak.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Papryka: 3 średnie
Ryż basmati: 100g
Zielona soczewica: 50g
Pieczarki: 250g
Cebula: 1 mała
Olej: 1 łyżka
Beszamel
Olej: 2 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 300 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: szczypta
Czosnek: 1 ząbek
Sos pomidorowy
Pomidory: 2 puszki
Czerwona cebula: 1 mała
Czosnek: 2 ząbki
Zioła prowansalskie: 1-2 łyżeczki
Cukier: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ryż i soczewicę ugotuj w osobnych garnkach. Pieczarki i cebulę pokrój w większą kostkę i usmaż na patelni, używając łyżki oleju. Ugotowany ryż, soczewicę i pieczarki umieść w misce.

2
Gotowe

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić. Wlej ponad połowę gotowego beszamelu do miski z ryżem i wymieszaj.

3
Gotowe

W naczyniu do zapiekania umieść pomidory, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie.

4
Gotowe

Papryki przekrój na pół, oczyść z nasion i napełnij farszem z miski. Ułóż papryki na sosie pomidorowym, polej pozostałym beszamelem i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 30-40 minut. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Zupa krem z brokuła i czerwonej soczewicy
previous
Zupa krem z brokuła i czerwonej soczewicy
Bułeczki cynamonowe - przepis na cynamonki wegańskie
next
Bułeczki cynamonowe
Zupa krem z brokuła i czerwonej soczewicy
previous
Zupa krem z brokuła i czerwonej soczewicy
Bułeczki cynamonowe - przepis na cynamonki wegańskie
next
Bułeczki cynamonowe
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jola

Nie jadłam jeszcze takich. jestem ciekawa smaku.

Moje propozycje

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x