Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami

0 0
Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Oliwa: 3 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3-4 ząbki
Czerwona papryka: 2 duże
Rodzynki: 100g
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa: szczypta
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Ocet balsamiczny: 3 łyżki
Passata: 500 ml

Idealnie zbalansowany smak sosu, który z pewnością przypadnie Ci do gustu!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami

Mamy lato, czyli sezon na paprykę, tak więc trzeba ją wykorzystywać jak tylko się da. Tym razem postanowiłem ukręcić sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami, który świetnie sprawdzi się na pizzy lub jako dip.

Rodzynki w sosie nadają mu delikatnej i naturalnej słodyczy, która wspaniale współgra z ostrą, wędzoną papryką i octem balsamicznym. Nie lubisz ich w serniku? Tutaj je pokochasz!

Oczywiście sos możesz zrobić w większej ilości, przelać do słoiczków i zapasteryzować.

Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami

Lubisz paprykę? A może po prostu masz jej nadmiar?

Zobacz koniecznie mój wpis jak zrobić hummus, dodaj do niego upieczoną paprykę i zyskaj wspaniałą pastę kanapkową o wyjątkowym smaku.

Dzisiejszy przepis na sos paprykowy, wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann. Jeśli lubisz dobry sprzęt kuchenny, to jest to blender dla Ciebie 😊 Z kodem „BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Oliwa: 3 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3-4 ząbki
Czerwona papryka: 2 duże
Rodzynki: 100g
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa: szczypta
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Ocet balsamiczny: 3 łyżki
Passata: 500 ml

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Pokrój cebulę w kostkę i posiekaj czosnek, smaż je przez 5 minut. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, rodzynki oraz przyprawy. Smaż jeszcze 3-4 minuty.

2
Gotowe

Dolej ocet balsamiczny oraz passatę, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

3
Gotowe

Przełóż zawartość garnka do kielicha blendera i blenduj przez 1-2 minuty. Przełóż sos do słoiczka i pałaszuj!

Konrad Budzyk

Mleko z nerkowców
previous
Mleko z nerkowców
Granola z kaszy gryczanej
next
Granola z kaszy gryczanej
Mleko z nerkowców
previous
Mleko z nerkowców
Granola z kaszy gryczanej
next
Granola z kaszy gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika

Właśnie ostatnio papryk u mnie pod dostatkiem, a Twój przepis prezentuje się świetnie. Oprócz na pizzę, myślę, że wykorzystam go również na kanapki, żeby urozmaicić smak. W każdym bądź razie, wypróbuję! 🙂

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x