Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami

Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami

Składniki

Ilość porcji:
Oliwa : 3 łyżki
Cebula : 1 duża
Czosnek : 3-4 ząbki
Czerwona papryka : 2 duże
Rodzynki : 100g
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa : szczypta
Cynamon : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Ocet balsamiczny : 3 łyżki
Passata : 500 ml

Idealnie zbalansowany smak sosu, który z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Składniki

Share

Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami

Mamy lato, czyli sezon na paprykę, tak więc trzeba ją wykorzystywać jak tylko się da. Tym razem postanowiłem ukręcić sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami, który świetnie sprawdzi się na pizzy lub jako dip.

Rodzynki w sosie nadają mu delikatnej i naturalnej słodyczy, która wspaniale współgra z ostrą, wędzoną papryką i octem balsamicznym. Nie lubisz ich w serniku? Tutaj je pokochasz!

Oczywiście sos możesz zrobić w większej ilości, przelać do słoiczków i zapasteryzować.

Sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami

Lubisz paprykę? A może po prostu masz jej nadmiar?

Zobacz koniecznie mój wpis jak zrobić hummus, dodaj do niego upieczoną paprykę i zyskaj wspaniałą pastę kanapkową o wyjątkowym smaku.

Dzisiejszy przepis na sos paprykowy, wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann. Jeśli lubisz dobry sprzęt kuchenny, to jest to blender dla Ciebie 😊 Z kodem “BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Oliwa : 3 łyżki
Cebula : 1 duża
Czosnek : 3-4 ząbki
Czerwona papryka : 2 duże
Rodzynki : 100g
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa : szczypta
Cynamon : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Ocet balsamiczny : 3 łyżki
Passata : 500 ml

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Pokrój cebulę w kostkę i posiekaj czosnek, smaż je przez 5 minut. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, rodzynki oraz przyprawy. Smaż jeszcze 3-4 minuty.

2
Gotowe

Dolej ocet balsamiczny oraz passatę, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

3
Gotowe

Przełóż zawartość garnka do kielicha blendera i blenduj przez 1-2 minuty. Przełóż sos do słoiczka i pałaszuj!

Mleko z nerkowców
Poprzedni
Mleko z nerkowców
Granola z kaszy gryczanej
Następny
Granola z kaszy gryczanej




Mleko z nerkowców
Mleko z nerkowców
Granola z kaszy gryczanej
Granola z kaszy gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments