Jaglanka chałwowa

5 0
Jaglanka chałwowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: 1 szklanka 150g
Mleczko kokosowe:: 100g
Woda:: 300ml
Tahini:: 60g 5 łyżek
Miód / Syrop klonowy:: 70g 6 łyżek
Syrop daktylowy:: 2 łyżki
Granat:: 1 sztuka

Nutritional information

1
Porcja
713
Kalorie
10g
Białko
28g
Tłuszcz
106g
Węglowodany

Jaglanka to jedno z popularniejszych śniadań goszczących na naszych stołach. Dzisiejsza propozycja to jaglanka chałwowa, która ma przełamać monotonię,

  • 15 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Jaglanka chałwowa

Czy codzienna jaglanka musi być nudna? Nie! Wystarczy pokombinować z dodatkami. Jaglanka poddana niemal takiemu liftingowi, jakiemu poddał się Pan Bęgowski, żeby zostać Panią Grodzką, będzie niemalże nie do poznania. Nagle coś, co nas nudziło, staje się nowym i smakowitym kąskiem (tu już trochę odbiegłem od metamorfozy użytej do zilustrowania sytuacji w naszej misce).

Skąd nazwa jaglanka chałwowa? Przyczyna jest bardzo prosta. Głównym dodatkiem do jaglanki jest tahini (pasta sezamowa) oraz miód lub syrop roślinny, a jak wiadomo, klasyczna chałwa składa się z sezamu i cukru.

Jaglanka chałwowa to zdecydowanie ukłon w kierunku osób, które lubią połączenie słodkiego z gorzkim. Taka nie tylko jest chałwa, ale również granat, którym jaglanka została przyozdobiona.

Tak czy siak, mam nadzieję, że jaglanka chałwowa to dla części z Was coś nowego, czym uda się urozmaicić szarą codzienność. Jeśli jednak taka wersja gości akurat u Ciebie codziennie, to nie martw się! Jutro zabiorę się za robienie jeszcze innej wersji tego popularnego śniadania.

Łączysz kaszę jaglaną z innymi dodatkami? Pochwal się tym w komentarzu. Fajnie byłoby się czymś zainspirować.

Sprawdź jak zrobić tahini oraz przepis na syrop daktylowy.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: 1 szklanka 150g
Mleczko kokosowe:: 100g
Woda:: 300ml
Tahini:: 60g 5 łyżek
Miód / Syrop klonowy:: 70g 6 łyżek
Syrop daktylowy:: 2 łyżki
Granat:: 1 sztuka

Wykonanie

1
Gotowe
10 min

Do garnka wsyp kaszę jaglaną, dodaj mleczko kokosowe i wlej wodę. Postaw garnek na palniku i gotuj kaszę bez przykrycia około 10 minut.

2
Gotowe

Gdy kasza jest już dobrze ugotowana, zdejmij ją z palnika, dodaj miód i tahini. Wymieszaj i przełóż do miseczek. Polej delikatnie syropem daktylowym i posyp granatem.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską
next
Wegańska szakszuka z tofu
previous
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską
next
Wegańska szakszuka z tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arkadiusz

Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

AnkA

Znaczy się wiem, co jutro będzie na śniadanie. Ale chyba zamiast granatu dorzucę jabłko 😉

AnkA

Zrobiłam przed chwilą na jutrzejsze śniadanie do pracy. Powstrzymywałam się, żeby nie wyjeść 😀 Dorzuciłam parę orzechów włoskich. Dzięki 😉

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x