Jaglanka chałwowa

Jaglanka chałwowa

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 150g 1 szklanka
Mleczko kokosowe : 100g
Woda : 300ml
Tahini : 5 łyżek 60g
Miód / Syrop klonowy : 6 łyżek 70g
Syrop daktylowy : 2 łyżki
Granat : 1 sztuka

Jaglanka to jedno z popularniejszych śniadań goszczących na naszych stołach. Dzisiejsza propozycja to jaglanka chałwowa, która ma przełamać monotonię,

Składniki

Share

Jaglanka chałwowa

Czy codzienna jaglanka musi być nudna? Nie! Wystarczy pokombinować z dodatkami. Jaglanka poddana niemal takiemu liftingowi, jakiemu poddał się Pan Bęgowski, żeby zostać Panią Grodzką, będzie niemalże nie do poznania. Nagle coś, co nas nudziło, staje się nowym i smakowitym kąskiem (tu już trochę odbiegłem od metamorfozy użytej do zilustrowania sytuacji w naszej misce).

Skąd nazwa jaglanka chałwowa? Przyczyna jest bardzo prosta. Głównym dodatkiem do jaglanki jest tahini (pasta sezamowa) oraz miód lub syrop roślinny, a jak wiadomo, klasyczna chałwa składa się z sezamu i cukru.

Jaglanka chałwowa to zdecydowanie ukłon w kierunku osób, które lubią połączenie słodkiego z gorzkim. Taka nie tylko jest chałwa, ale również granat, którym jaglanka została przyozdobiona.

Tak czy siak, mam nadzieję, że jaglanka chałwowa to dla części z Was coś nowego, czym uda się urozmaicić szarą codzienność. Jeśli jednak taka wersja gości akurat u Ciebie codziennie, to nie martw się! Jutro zabiorę się za robienie jeszcze innej wersji tego popularnego śniadania.

Łączysz kaszę jaglaną z innymi dodatkami? Pochwal się tym w komentarzu. Fajnie byłoby się czymś zainspirować.

Sprawdź jak zrobić tahini oraz przepis na syrop daktylowy.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 150g 1 szklanka
Mleczko kokosowe : 100g
Woda : 300ml
Tahini : 5 łyżek 60g
Miód / Syrop klonowy : 6 łyżek 70g
Syrop daktylowy : 2 łyżki
Granat : 1 sztuka

Wykonanie

1
Gotowe
10 min

Do garnka wsyp kaszę jaglaną, dodaj mleczko kokosowe i wlej wodę. Postaw garnek na palniku i gotuj kaszę bez przykrycia około 10 minut.

2
Gotowe

Gdy kasza jest już dobrze ugotowana, zdejmij ją z palnika, dodaj miód i tahini. Wymieszaj i przełóż do miseczek. Polej delikatnie syropem daktylowym i posyp granatem.

Poprzedni
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską
Następny
Wegańska szakszuka z tofu




Zupa miso z tofu i kapustą pekińską
Wegańska szakszuka z tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arkadiusz

Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

AnkA

Znaczy się wiem, co jutro będzie na śniadanie. Ale chyba zamiast granatu dorzucę jabłko 😉

AnkA

Zrobiłam przed chwilą na jutrzejsze śniadanie do pracy. Powstrzymywałam się, żeby nie wyjeść 😀 Dorzuciłam parę orzechów włoskich. Dzięki 😉