Sos jogurtowy z miętą

Sos jogurtowy z miętą

Składniki

Ilość porcji:
Jogurt naturalny (roślinny) : 200g u mnie sojowy
Mięta : 2 garstki
Czosnek : 1 ząbek
Pieprz czarny : szczypta
Sól : do smaku
Sok z cytryny : 2 łyżki
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka

Sos jogurtowy z miętą to świetny dodatek do groszku, kotlecika czy kofty. Wykonanie jest banalnie proste, a smak zachwycający i odświeżający.

Składniki

Share

Sos jogurtowy z miętą

Na fali coraz popularniejszych i tańszych jogurtów sojowych, postanowiłem coś na ich bazie zrobić. Na pierwszy ogień poszedł sos jogurtowy z miętą. Było to podyktowane nie tyle fascynacją do sosów, co potrzebą stworzenia czegoś ciekawego do kotlecików z zielonego groszku. Sos miętowy wyszedł tak dobry, że teraz szukam w głowie kolejnych przepisów, do których będzie on pasował.

Gdzie dostanę jogurt sojowy?

Poza sklepami ze zdrową żywnością takie jogurty pojawiają się coraz częściej w marketach, a nawet drogeriach. Rossmann, Auchan czy Kaufland mają już w swojej ofercie nie tylko kotlety sojowe, tofu i mleka, ale również różnego rodzaju śmietanki i jogurty. Warto się rozglądnąć po sklepowych półkach i spróbować.

Czy jogurt musi być sojowy?

Nie. Jeśli nie jesteś “wegański”, to spokojnie możesz użyć innego ulubionego jogurtu. Oczywiście zachęcam Cię do spróbowania sojowego.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Jogurt naturalny (roślinny) : 200g u mnie sojowy
Mięta : 2 garstki
Czosnek : 1 ząbek
Pieprz czarny : szczypta
Sól : do smaku
Sok z cytryny : 2 łyżki
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Posiekaj miętę oraz czosnek. Połącz wszystkie składniki w miseczce i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie spróbuj i dopraw w razie potrzeby solą.

Poprzedni
Tofu burger
Następny
Kotleciki z zielonego groszku




Tofu burger
Kotleciki z zielonego groszku
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments