Ciecierzyca z jarmużem

Ciecierzyca z jarmużem

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1 puszka 240g ugotowanej
Jarmuż : 150g
Czosnek : 3 ząbki
Chilli w proszku : szczypta
Sól : do smaku
Olej kokosowy : 2 łyżki

Ciecierzyca z jarmużem to danie jednogarnkowe, które poza prostotą ma jeszcze jeden atut... jest pyszne i zdrowe. Zdecydowanie polecam fanom czosnku.

Składniki

Share

Ciecierzyca z jarmużem

Kilka dni temu kupiłem dwa wory jarmużu. Udało mi się dorwać na lokalnym rolniku jarmuż, który był standardowo zielony oraz… fioletowy. Szczerze powiedziawszy, fioletową wersję widziałem pierwszy raz. Fioletowy jarmuż nie jest co prawda zdrowszy ani smaczniejszy, ale wygląda bardzo fikuśnie. Po usmażeniu niestety robi się jeszcze mniej apetyczny niż ten zielony, ale podawany na surowo lub tylko blanszowany może być naprawdę efektownym dodatkiem.

Jako odskocznię od pesto z jarmużu lub koktajli z jego domieszką, postanowiłem wreszcie zrobić danie obiadowe. Padło na ciecierzycę, ponieważ ugotowałem jej ostatnio straszne ilości i trzeba powoli z niej schodzić, bo nie mam już miejsca w zamrażalce na inne rzeczy. Ciecierzyca z jarmużem to naprawdę świetle połączenie. Do tego dodatek czosnku, papryki ostrej i oleju przyprawia o zachwyt. De facto jest to danie na modłę aglio olio e peperoncino, tyle że zamiast makaronu na patelni wylądowała ciecierzyca z jarmużem.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1 puszka 240g ugotowanej
Jarmuż : 150g
Czosnek : 3 ząbki
Chilli w proszku : szczypta
Sól : do smaku
Olej kokosowy : 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe
20 min

Na patelni rozgrzej olej kokosowy (mały ogień), dodaj pokrojony drobno czosnek i zamieszaj. Jeśli masz jarmuż w formie całych liści, to pozbądź się łodyg. Dodaj połowę jarmużu (bo więcej przypuszczalnie się nie zmieści) i wymieszaj z czosnkiem. Przykryj i duś około 3-4 minuty. Następnie dodaj resztę jarmużu, ponownie dobrze wymieszaj i duś przez 15 minut.

2
Gotowe
5 min

Po tym czasie dorzuć do jarmużu ciecierzycę, sól i chilli. Połącz wszystko i smaż na średnim ogniu 5 minut.

Poprzedni
Wegański majonez light
Następny
Tofu burger




Wegański majonez light
Tofu burger
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

A ciecierzyca z puszki czy namaczałeś wcześniej suszoną?

Agata

Ze względu na brak produktów zmieniłam przepis. Użyłam oliwy, dodałam do smażenia cebulę pokrojoną w krążki, a zamiast chilli, ostrą paprykę. Bajka! 🙂 Dzięki za inspirację.