Gofry z czerwonej soczewicy

0 0
Gofry z czerwonej soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona soczewica: 200g
Mleko roślinne: 400ml
Olej: 3 łyżki
Mąka pszenna: 250g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: 1/2 łyżeczki
Dodatkowo
Suszone pomidory: 15 sztuk
Czosnek: 3-4 ząbki
Oregano: 1/2 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 5 łyżek

Chrupiące i wysokobiałkowe gofry z soczewicy, które każdemu posmakują!

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Gofry można przygotować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W dzisiejszym przepisie na gofry z czerwonej soczewicy, chcę Ci pokazać mój sposób na wytrawne i niecodzienne śniadanie. Ponieważ bardzo często jadam gofry, to staram się eksperymentować i robić je w troszkę innym, ciekawszym wydaniu.

Gofry z czerwonej soczewicy

Do ciasta na gofry dodałem również dodatki, które są opcjonalne, ale nadające wyjątkowego smaku i charakteru. Słodkie pomidory suszone, wyrazisty i aromatyczny czosnek oraz delikatnie serowe nieaktywne płatki drożdżowe, to dla mnie obowiązkowe składniki, które zawsze lądują w gofrach z czerwonej soczewicy.

W dzisiejszych gofrach poza tytułowym strączkiem znalazła się również mąka pszenna. Nie jesz glutenu? Nic straconego, ponieważ z powodzeniem możesz zastąpić klasyczną mąkę, mąką bezglutenową. Miałem okazję robić je przy użyciu mąki gryczanej i były również BARDZO DOBRE! Jeśli zrobisz z inną mąką, to koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowały. Z pewnością wielu osobom taka informacja pomoże.

Z czym podawać gofry z soczewicy? U mnie na wierzchu znalazł się pomidor czekoladowy, kremowe awokado oraz sałatka z ciecierzycą i oliwkami. Całość udekorowałem, świeżym tymiankiem… PYSZNOŚCI!

Zobacz koniecznie moje pozostałe przepisy na gofry. Na łamach bloga pojawiło się ich kilkanaście, a moje ulubione to klasyczne wegańskie gofry, gofry owsiane oraz gofry z fasoli. Tyle pyszności, a tak mało czasu… Tak więc czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni, w końcu gofry same się nie upieką.

Gofry z czerwonej soczewicy

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona soczewica: 200g
Mleko roślinne: 400ml
Olej: 3 łyżki
Mąka pszenna: 250g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: 1/2 łyżeczki
Dodatkowo
Suszone pomidory: 15 sztuk
Czosnek: 3-4 ząbki
Oregano: 1/2 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 5 łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

Zalej soczewicę zimną wodą i odstaw na 8-12 godzin.

2
Gotowe

Po tym czasie przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą i umieść w kielichu blendera. Dodaj mleko oraz olej. Zmiksuj na gładką masę (około 2 minuty).

3
Gotowe

Przelej zawartość blendera do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i bardzo dokładnie wymieszaj. Dorzuć posiekane suszone pomidory, czosnek, oregano oraz płatki drożdżowe. Ponownie wymieszaj.

4
Gotowe

Powinno powstać ciasto o konsystencji troszkę gęstszej od tego na naleśniki. W razie potrzeby możesz dosypać odrobinę więcej mąki.

5
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry przez kilka minut, do momentu gdy staną się złote i chrupiące - czas pieczenia zależy od gofrownicy, u mnie były to 4 minuty.

6
Gotowe

Gotowe gofry z czerwonej soczewicy udekoruj ulubionymi dodatkami i zajadaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

Placki kukurydziane - placki z kukurydzą - przepis
previous
Placki z kukurydzą
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami - Przepis - tajska zupa kokosowa
next
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami
Placki kukurydziane - placki z kukurydzą - przepis
previous
Placki z kukurydzą
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami - Przepis - tajska zupa kokosowa
next
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Super przepis. Nie wierzyłam, że wyjdą 🙈 ale były pycha. Zrobiłam bez soli, bo dla malucha, ale dodałam więcej ziół, czosnku i przypraw. Bardzo nam się sprawdziły te gofry. Dzięki!

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x