Zupa pomidorowa krem z curry

Zupa pomidorowa krem z curry

Składniki

Ilość porcji:
Pomidor : 1kg
Cebula biała : 1 sztuka
Czosnek : 3 ząbki
Czerwona pasta curry : 2 łyżki
Mleczko kokosowe : 200ml
Bulion warzywny : 1 kostka 1 łyżka domowej
Olej kokosowy : 3 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Zupa pomidorowa krem z dodatkiem curry, to pyszna opcja na obiad. Świeże pomidory użyte do zrobienia zupy, nadają jej wyjątkowego smaku.

Składniki

Share

W sklepach i na straganach mamy coraz więcej dobrej jakości pomidorów. Jeszcze co prawda nie jest tego tyle co w sezonie, ale jakość ich jest naprawdę zadowalająca. Słodkie, mięsiste i pyszne. Tego mi właśnie było trzeba. Po ostatniej wizycie w Smakach Roślinnych nabrałem ochoty na pomidorową. Tamta była naprawdę rewelacyjna, więc przez kolejne kilka dni myślałem o tym w jakim stylu zrobić własną. Zdecydowałem się na podobne smaki. Tak właśnie powstała zupa pomidorowa krem z curry.

Już zrobiłem dla Was chłodnik hiszpański czyli gazpacho, a teraz przyszedł czas na zupę pomidorową, ale gotowaną i to w towarzystwie mojej ulubionej pasty (czerwonej) curry i mleczka kokosowego. To jaką pastę wybierzecie zależy już od Was. Ja robiłem już na średnio i mocno ostrej i wychodzi naprawdę dobre. Kilka miesięcy wstecz używałem jednak bardzo delikatnej pasty curry i myślę, że nawet ona mogłaby być lepszą opcją. Firmy nie pamiętam niestety. Wiem tylko, że jest dostępna w małych słoiczkach.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Pomidor : 1kg
Cebula biała : 1 sztuka
Czosnek : 3 ząbki
Czerwona pasta curry : 2 łyżki
Mleczko kokosowe : 200ml
Bulion warzywny : 1 kostka 1 łyżka domowej
Olej kokosowy : 3 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Pomidory natnij i zalej wrzątkiem. Po około 60 sekundach zlej wodę i zdejmij skórkę. Pozbądź się "zdrewniałej" części pomidora i odstaw.

2
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz rozgnieciony czosnek.

3
Gotowe

Po 2-3 minutach dorzuć pastę curry, a po kolejnych 2 minutach pomidory oraz kostkę (jeśli chcesz) i gotuj bez przykrycia 20 minut.

4
Gotowe

Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku, zblenduj na gładką masę wraz z mleczkiem kokosowym.

Poprzedni
Dahl z czerwonej soczewicy
Następny
Jaglanka czekoladowo-orzechowa
Dahl z czerwonej soczewicy
Jaglanka czekoladowo-orzechowa
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
boregi

Pycha 🙂 Kupiłam kiedyś pastę curry, ale nie bardzo wiedziałam, do czego jej użyć. No to teraz bezproblemowo zużyję cały słoik a nawet będę musiała kupić kolejną 🙂

Basia

Wlasnie zrobiłam i wyszła PYCHAAAA!! To moja pierwsza zupa, która mi sie udała!!!! 😀