Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak

Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak

Składniki

Zielona soczewica : 100g
Kasza pęczak : 100g
Dressing
Olej : 3 łyżki
Musztarda : 1 łyżka
Sok z cytryny : 1 łyżka
Woda : 2 łyżki
Czosnek : 1 ząbek
Papryka wędzona : 1 łyżeczka
Pieprz i sól : do smaku
Cebula : 1/2 sztuki
Marchewka : 1 sztuka
Pomidory : 2 sztuki
Ogórki : 2 sztuki
Papryka czerwona : 1 duża
Słonecznik : garść
Zielona pietruszka : 1/2 pęczka

Smakowita sałatka z soczewicy, która nasyci nie tylko wegan!

Składniki

  • Dressing

Share

Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak

Teraz gdy wróciłem do regularnej pracy zawodowej, zostałem “zmuszony”, do przygotowywania pyszności na wynos. Tym razem ukręciłem sałatkę, która idealnie się spisuje wszędzie tam, gdzie nie mamy możliwości podgrzania jedzenia. Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak jest pyszna, pożywna i zdecydowanie można się nią najeść!

Dzięki połączeniu strączka (soczewicy) oraz zboża (kasza pęczak), otrzymujemy wegański posiłek, z pełnowartościowym białkiem. Do tego dorzucamy masę warzyw, dressing z olejem (najlepiej tłoczonym na zimno) i… Otrzymujemy wspaniałe danie, które doda nam energii i sprawi, że będziemy dłuuuugo najedzeni 😊

Czy kaszę pęczak można czymś zastąpić?

Pewnie, że tak! Możesz użyć również innej, ulubionej kaszy lub ryżu.

Co jeszcze można zrobić z soczewicy?

W mojej kuchni zielona soczewica jest niesamowicie istotnym składnikiem. Możemy z niej zrobić kotlety z zielonej soczewicy, które świetnie pasują do stworzenia wegańskich burgerów. Uderzając w bardziej obiadową strunę, bardzo często wjeżdża u mnie zupa z zielonej soczewicy, oraz wegańska lasagne.

Pssst. Lubisz sałatki? Sprawdź również moje inne przepisy na sałatki, które opublikowałem na blogu.

Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak

[Ocena: 5]




Składniki

Zielona soczewica : 100g
Kasza pęczak : 100g
Dressing
Olej : 3 łyżki
Musztarda : 1 łyżka
Sok z cytryny : 1 łyżka
Woda : 2 łyżki
Czosnek : 1 ząbek
Papryka wędzona : 1 łyżeczka
Pieprz i sól : do smaku
Cebula : 1/2 sztuki
Marchewka : 1 sztuka
Pomidory : 2 sztuki
Ogórki : 2 sztuki
Papryka czerwona : 1 duża
Słonecznik : garść
Zielona pietruszka : 1/2 pęczka

Wykonanie

1
Gotowe

Zieloną soczewicę i kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewica ma być miękka, ale nie rozpadająca się na paćkę.

2
Gotowe

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na dressing. Czosnek możesz posiekać, albo przecisnąć przez praskę do czosnku.

3
Gotowe

Warzywa pokrój tak jak lubisz. U mnie pomidory, papryka i ogórki były pokrojone w kostkę, cebula w piórka, a marchewkę obrałem w paski obieraczką i następnie pokroiłem ją w cienkie paski.

4
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Wsyp na nią słonecznik i zarumień go. Zajmie to dosłownie kilka chwil. Pamiętaj, żeby w trakcie prażenia (na suchej patelni) co jakiś czas go zamieszać.

5
Gotowe

Poukładaj wszystkie składniki sałatki w miseczce lub w pudełku, polej dressingiem, posyp słonecznikiem i posiekaną zieloną pietruszką. Możesz oczywiście sałatkę przed podaniem/zapakowaniem wymieszać - będzie łatwiej jeść.

Jak zrobić tahini - przepis na tahini
Poprzedni
Jak zrobić tahini? Przepis na tahini
Piernik z dyni | Piernik dyniowy
Następny
Piernik z dyni




Jak zrobić tahini - przepis na tahini
Jak zrobić tahini? Przepis na tahini
Piernik z dyni | Piernik dyniowy
Piernik z dyni
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Bardzo fajny pomysł na sałatkę! 🙂 Zamienię pęczak na kaszę jaglaną i z przyjemnością sobie taką przygotuję 🙂