Ingredients
-
1kg Ziemniaki
-
1 sztuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
2-3 łyżki Mąka pszenna
-
do smaku Pieprz i sól
-
do smażenia Olej rzepakowy
Wyzwaniem dla wielu osób jest przygotowanie najbardziej klasycznych i pozornie banalnych dań. W teorii nie da się w nich nic zepsuć, a w praktyce… No właśnie! Placki ziemniaczane z pewnością do tej grupy należą. W końcu ile razy czytałem na internetowych forach lub w prywatnych wiadomościach prośby o przepis na chrupiące placki ziemniaczane…
Wegańskie placki ziemniaczane
Niektórzy zadają sobie pytanie, czy placki ziemniaczane bez jajek są w ogóle możliwe do zrobienia. Oczywiście, że tak! Moim zdaniem są jeszcze prostsze do ukręcenia. Chrupiące i polane wegańskim sosem pieczarkowym smakują REWELACYJNIE!
W takim razie w czym tkwi sekret chrupiących placków?
Ziemniaki po starciu na grubych oczkach, należy odstawić na kilkanaście minut, aby puściły soki. Następnie odciskamy ziemniaki na sitku pozbywając się nadmiaru wody. dopiero do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy zeszkloną cebulkę oraz pozostałe składniki.
Jakiego oleju użyć do smażenia placków ziemniaczanych?
Najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy rafinowany, który zawiera w większości jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ok 90%, to kwasy tłuszczowe nienasycone). Jest stabilny, ma wysoką temperaturę dymienia, tak więc możemy na nim bezpiecznie smażyć!
W diecie roślinnej bardzo ważne jest dostarczanie ODPOWIEDNICH tłuszczy. Czy wiesz, że olej rzepakowy rafinowany zawiera 10 razy więcej kwasów omega-3 od oleju z oliwek i aż 40 razy więcej od oleju z pestek winogron?! Organizm ludzki nie wytwarza kwasów omega 3-6-9, a w oleju rzepakowym występują one w bardzo dobrych proporcjach.. Dodatkowo jest cennym źródłem witamin E i K.
Oczywiście smażone jedzenie nie jest najzdrowsze, ale wybierając odpowiedni olej, możemy czasami pozwolić sobie na chwilę kulinarnego uniesienia i zapomnienia.
Dzisiejszy przepis na wegańskie placki ziemniaczane Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych. Informacje zaczerpnięte ze strony Pokochaj Olej Rzepakowy.
Szukasz więcej inspiracji na klasyczne, ale zweganizowane dania? Zobacz koniecznie mój sposób na idealne wegańskie naleśniki, gofry bez jajek i mleka oraz racuchy z jabłkami.
Składniki
Ziemniaki: 1kg | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Mąka pszenna: 2-3 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Olej rzepakowy: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru wody. |
2
Gotowe
|
Cebulę i czosnek zeszklij na patelni z odrobiną oleju, a następnie dodaj do startych ziemniaków. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. |
3
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. |