Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula

Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula

Składniki

Ilość porcji:
Cebula biała : 4 duże
Część sucha
Mąka pszenna : 500g
Papryka wędzona : 4 łyżki
Czosnek granulowany : 2 łyżki
Kminek mielony : 1 łyżka
Soda oczyszczona : 1 łyżka
Sól : 1 łyżka
Pieprz czarny : 1/2 łyżki
Część mokra
Mleko roślinne : 200ml
Woda : 200ml
Mąka pszenna : 4 łyżki
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 3 łyżki
Olej : do smażenia

Impreza w polskim stylu? Czas na kwitnącą cebulę!

Składniki

  • Część sucha

  • Część mokra

  • Opcjonalnie

Share

Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula

O Polsce często mówi się, jako o kraju kwitnącej cebuli (z ang. blooming onion), ale to danie nie jest u nas wybitnie popularne. Ostatnio oglądając Family Guy, zobaczyłem obrazek tej niezwykłej, cebulowej rozkoszy. Wiedziałem, że koniecznie muszę wkroczyć do kuchni! Pogalopowałem do sklepu, kupiłem na tyle duże cebule, na ile były dostępne i… zacząłem myśleć co dalej 😂

Blooming onion, to wbrew pozorom bardzo proste do przygotowania danie imprezowe. Świetnie sprawdzi się na spotkaniach, gdzie MUSIMY podzielić się jedzeniem. Jedyne co naprawdę będzie nam do tego potrzebne, to spora dawka cierpliwości, bo nie można kwitnącej cebuli zrobić byle jak – w przeciwnym razie nie zakwitnie 😂 Ważne jest, żeby każda warstwa była dobrze obdoczona w panierce, dzięki czemu powstaną piękne, rozłożyste i chrupiące płatki.

Z czym podawać blooming onion?

U mnie zazwyczaj do smażonek króluje sos słodko-pikantny i tym razem nie było inaczej. Świetnie sprawdzi się również wegański sos czosnkowy, sojonez czy sos BBQ. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula biała : 4 duże
Część sucha
Mąka pszenna : 500g
Papryka wędzona : 4 łyżki
Czosnek granulowany : 2 łyżki
Kminek mielony : 1 łyżka
Soda oczyszczona : 1 łyżka
Sól : 1 łyżka
Pieprz czarny : 1/2 łyżki
Część mokra
Mleko roślinne : 200ml
Woda : 200ml
Mąka pszenna : 4 łyżki
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 3 łyżki
Olej : do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Zacznij od postawienia garnka z olejem na palnik lub od włączenia frytownicy - olej powinien mieć około 190 stopni. Musi być go sporo, ponieważ kwitnąca cebula wymaga smażenia na głębokim tłuszczu.

Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj składniki mokre, w drugiej składniki suche. Ważne, żeby dokładnie je połączyć!

2
Gotowe

Odkrój górną część cebuli, a dolną tylko oczyść. Ułóż cebulę górą do dołu jak na zdjęciu i nacinaj cebulę od "dupki", aż do samego końca, nie naruszając jej, ponieważ to ona będzie przytrzymywała płatki naszej kwitnącej cebuli. Ilość nacięć zależy od wielkości cebuli - u mnie było to podzielenie na 16 części.

Obtocz w mące z przyprawami tak, aby mąka dostała się do wszystkich zakamarków. Następnie włóż do miski z mlekiem i znowu do mąki. Strzep delikatnie nadmiar panierki.

3
Gotowe

Do rozgrzanego oleju włóż obtoczoną cebulę (górą do dołu) i smaż około 3 minuty. Następnie przewróć ją na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie wyciągnij na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Poprzedni
Caponata
Następny
Risotto z orzechami włoskimi




Caponata
Risotto z orzechami włoskimi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments