Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe : 100g
Woda : 1 litr

Znajdziesz tutaj najlepszy przepis na mleko kokosowe. Jest ono proste do zrobienia a przy tym niesamowicie pyszne oraz tańsze i zdrowsze od tego ze sklepu

Składniki

Share

Przepis na mleko kokosowe jest moim ulubionym. Nie jestem pewien czy nazywanie go mlekiem jest poprawne (może lepszą nazwą byłby napój), ale to nie zmienia faktu, że jest pyszne i naprawdę ma dużo zastosowań w kuchni. Ja najczęściej używam go do śniadania. Robię sobie jaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego.

Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić już od około 11zł za kg, dzięki czemu litr mleka to koszt zaledwie 1-2zł. Zachęcam do wybierania wiórków niesiarkowanych oraz od sprawdzonych producentów. W przypadku mleka kokosowego najgorsze co może się zdarzyć, to kupienie zwietrzałych wiórków lub mocno odtłuszczonych. Mleko kokosowe będzie wtedy smakowało bardzo delikatnie… jak nic.

A co z mleczkiem kokosowym?

Jeśli chcemy uzyskać więcej gęstej części, używamy po prostu więcej wiórków. Ja zazwyczaj zwiększam ich ilość do 300g. Po odstawieniu do lodówki, po kilkudziesięciu minutach (najlepiej po całej nocy) powinniśmy już mieć nasze własne mleczko kokosowe. Jeśli tylko twarda część będzie nam potrzebna, np. do wykonania jakiegoś deseru, resztę możemy spokojnie zużyć do płatków lub w wersji dla mniej oszczędnych… wylać (ale moim zdaniem szkoda marnować coś tak dobrego).

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe : 100g
Woda : 1 litr

Wykonanie

1
Gotowe

Zalej wiórki kokosowe połową ciepłej wody i odstaw na 2 godziny lub całą noc.

2
Gotowe

Po tym czasie wlej zawartość miski do blendera kielichowego i miksuj przez około 2 minuty na największej mocy.

3
Gotowe

Sitko umieść na misce, nałóż pieluchę tetrową lub gazę i zlej zmiksowane wiórki na tak przygotowane sitko.
Dokładnie odciśnij wiórki, aby były jak najbardziej suche.

4
Gotowe

Wiórki umieść w blenderze, zalej ponownie 0.5 litrem ciepłej wody i zblenduj.
Powtórz czynność z odciskaniem przez gazę (odciskaj do tej samej miski, w której już jest mleko).

5
Gotowe

Wiórków po odciśnięciu nie wyrzucaj, bo przydadzą się do zrobienia mąki kokosowej.
Tak przygotowane mleko kokosowe przechowujemy w lodówce przez około 3-4 dni.

Poprzedni
Bezglutenowe krakersy z amarantusa
Następny
Syrop daktylowy
Bezglutenowe krakersy z amarantusa
Syrop daktylowy
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara

czy można do czegoś jeszcze użyć pozostałych z odcisku wirek kokosowych?

Barbara

nie wytrzymałam i …dodałam do pulpy, pozostałej po odciśnięciu mleka banana, jagód goji, trochę mąki kukurydzianej i odrobinę syropu klonowego – wymieszałam i pach babeczki. Wyszły 🙂

Magda

O Mamo jakie ono jest pyszne! Dzięki za przepis, na pewno będę je często robiła 😊
A czy jest szansa na przepis na mleko ryżowe?

Ania

Jak obliczyłeś kalorie i składniki odżywcze?