Czekoladowe batoniki z amarantusem

6 0
Czekoladowe batoniki z amarantusem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Amarantus ekspandowany:: 40g
Gorzka czekolada:: 50g
Mleko roślinne:: 5 łyżek
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki
Opcjonalnie
Wanilia:: 1 laska

Nutritional information

Batonik
Porcja
221
Kalorie
5.7g
Białko
11.3g
Tłuszcz
21.5g
Węgl.
2.2g
Błonnik

Jesteś fanem czekolady i zdrowego odżywiania? Czekoladowe batoniki z amarantusem to połączenie idealne dla Ciebie! Zdrowe i pysznie czekoladowe.

  • 5 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Czekoladowe batoniki z amarantusem

Uwielbiam ekspandowane zboża. Jednym z ciekawszych, pod względem wartości odżywczych, jest tzw. popping z amarantusa. Wbrew pozorom jest to bardzo popularny produkt. Poza sklepami ze zdrową żywnością i dużymi marketami, jest również obecny w drogeriach. Oczywiście najtańszy i zarazem największy wybór jest w internecie. Ja najczęściej używam poppingu bez dodatków w postaci miodu czy melasy, ale miałem już okazję takie jeść i muszę przyznać, że są bardzo fajne. Do dzisiejszych batoników świetnie się sprawdzą!

Jak widzicie, dzisiaj prezentuję Wam czekoladowe batoniki z amarantusem. Są jednak na blogu jeszcze inne, również pyszne, ale bardziej klasyczne batoniki z amarantusa. Sprawdź koniecznie i spróbuj obu wersji!

czekoladowe batoniki z amarantusem

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy amarantus można czymś zastąpić?

Jasne! Każde inne ekspandowane ziarno, jak pszenica, orkisz, kasza jaglana czy ryż świetnie się sprawdzą.

  • Czy zamiast cukru lub erytrolu mogę użyć miodu lub syropu?

Hmm… możesz spróbować, ale bałbym się, że masa będzie zbyt rzadka. Jeśli koniecznie chcesz użyć płynnego słodziwa, to zmniejsz o 1-2 łyżki ilość mleka dodawanego do rozpuszczonej czekolady.

  • Co zamiast cukru?

Fajnie sprawdzą się posiekane daktyle, rodzynki lub żurawina.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Amarantus ekspandowany:: 40g
Gorzka czekolada:: 50g
Mleko roślinne:: 5 łyżek
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki
Opcjonalnie
Wanilia:: 1 laska

Wykonanie

1
Gotowe

Roztop czekoladę. Ja robię to w kąpieli wodnej, ale możesz również zrobić to po prostu w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Kąpiel wodna: wstaw na nieduży ogień garnek wypełniony wodą. Do środka włóż metalową miskę, a do niej czekoladę, cukier lub erytrol, mleko roślinne (u mnie ryżowe) oraz wanilię, jeśli używasz. Co jakiś czas mieszaj. Czekolada ma się całkowicie rozpuścić i stworzyć gładką masę z cukrem i mlekiem.

2
Gotowe

Zdejmij miskę z garnka, dodaj ekspandowane ziarno i dobrze wymieszaj.

3
Gotowe

Pudełka plastikowe lub foremki wyłóż folią aluminiową. Przełóż masę i dobrze dociśnij. Wstaw pudełeczka do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możesz już je wyjąć i zajadać. Batoniki powinny bez problemu odchodzić od folii.

placki z amarantusa
previous
Placki z amarantusa
kisiel z nasion chia
next
Kisiel z nasion chia
placki z amarantusa
previous
Placki z amarantusa
kisiel z nasion chia
next
Kisiel z nasion chia
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Meg

Mam do wykorzystania mąkę amarantusową – czy można ją tu jakoś wykorzystać?

Konrad Budzyk

Niestety nie bardzo 🙁 Popping nadaje lekkości a mąka sprawiłaby, że batonik będzie jak cegła 🙁

Marta

A ile razy należy pomnożyć ilość składników, by masy wystarczyło do wypełnienia keksówki?
Ile można trzymać te batony?

Konrad Budzyk

Wydaje mi się, że raz 4 będzie akurat 🙂

Kama

Czy można jakoś zastąpić lub pominąć czekoladę?

Konrad Budzyk

Zapraszam do przepisu na klasyczne batoniki z amarantusa 😉 –

Agnieszka

Witam. Ile to będzie mniej więcej 40g amaranusa? W przeliczeniu na szklanki. I jeszcze pytanie, czy mogę dodać trochę rodzynek i orzechów? Dziękuję za odpowiedź.

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x