Pasztet sojowy – bez pieczenia

Pasztet sojowy – bez pieczenia

Składniki

Ilość porcji:
Soja : 1 kg ugotowanej
Cebula biała : 3 sztuki duże
Bulion warzywny : 250 ml
Borowiki suszone : 20g
Olej kokosowy : 250g
Sos sojowy jasny : 5 łyżek
Sos Worcester : 2 łyżki
Płatki drożdżowe : 5 łyżek

Pasztet sojowy jest delikatny, kremowy i niewymagający piekarnika. Jest prosty do wykonania, a co najważniejsze szybki, bo zajmuje niecałe 40 minut! Pycha!

Składniki

Share

Marzyło mi się zrobienie pasztetu, który byłby delikatny, kremowy (trochę jak mus) i niewymagający pieczenia, ponieważ na obecnym mieszkaniu nie posiadam piekarnika. Czy było to trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był  wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet z gęsich wątróbek). Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego okrutny to poczytaj więcej na temat hodowli gęsi pod tego typu wyroby, ponieważ to nie jest miejsce na głębsze edukowanie.

Chęci na pasztet zbiegły się akurat z wizytą u mamy, która na bazie soi zrobiła mi pastę. Konsystencja bardzo gładka i kremowa. Nagle coś zaświtało. Czemu by nie użyć soi jako głównego składnika? Zacząłem poszukiwania w internecie jak wyglądają przepisy na klasyczny pasztet strasburski (kwestia doprawienia) i zainspirowany znalezionymi smakami stworzyłem coś niesamowicie smacznego. Pasztet sojowy po prostu wymiata i jak dla mnie staje na podium wśród pasztetów i past.

Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze w Kauflandzie). Zawsze można spróbować go zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy.

Jeśli nie wiesz jak gotować strączki, sprawdź koniecznie poradnik:

Jak ugotować fasolę i inne strączki?

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Soja : 1 kg ugotowanej
Cebula biała : 3 sztuki duże
Bulion warzywny : 250 ml
Borowiki suszone : 20g
Olej kokosowy : 250g
Sos sojowy jasny : 5 łyżek
Sos Worcester : 2 łyżki
Płatki drożdżowe : 5 łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

Na dużej patelni rozgrzej cały olej kokosowy i podsmaż na średnim ogniu cebulę pokrojoną w piórka.

2
Gotowe

Po 2-3 minutach dodaj soję i smaż przez kolejne 10-15 minut.

3
Gotowe

W tym czasie w miseczce umieść borowiki i zalej je ciepłym bulionem.

4
Gotowe

Dodaj borowiki wraz z bulionem do soi, wlej sos sojowy oraz worcester i gotuj 5 minut.

5
Gotowe

Przełóż zawartość patelni do dużej miski, wsyp płatki drożdżowe i zblenduj na gładko. Masa będzie trochę przypominała mus. Nie martw się, że jest trochę "płynne". W lodówce zastygnie.

6
Gotowe

W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem.

7
Gotowe

Przełóż do słoików i wstaw do lodówki.

Poprzedni
Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła
Następny
Pasta z ogórkami kiszonymi




Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła
Pasta z ogórkami kiszonymi
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Ta soja ma być oczywiście już wcześniej ugotowana?

Skitek

Czy można użyć zwykłych drożdży? Jeżeli tak to ile?

Małgorzata

Zrobiłam, ale z przepisu z Twojej książki (2 szklanki soi zamiast 1kg ;)), pominęłam grzyby a zamiast sosu worcester dałam więcej sojowego. Przepyszne!!!

Ania

A ile czasu może stac w lodowce? I czy można to jakiś zapasteryzować?

Ania

A czy soję można zastąpić jakimiś innymi strączkami? 🙂

Barbara

Ile wychodzi tego pasztetu z 1 kg soi? Tak mnie więcej ile sloiczkow?