Batoniki z amarantusa – bez pieczenia

Batoniki z amarantusa – bez pieczenia

Składniki

Ilość porcji:
Amarantus ekspandowany : 50g
Masło orzechowe : 100g
Syrop ryżowy : 100g
Sól : szczypta

Batoniki z amarantusa to bardzo ciekawa pozycja, dla osób lubiących słodycze, ale chcących jeść je w zdrowej wersji. Takie właśnie są batoniki bez pieczenia.

Składniki

Share

Powoli mam już dość słodkiego. Strasznie dużo przez całe moje życie przewijało się smaków słodkich i z upływem lat coraz większa nachodzi mnie ochota na sięgnięcie po wytrawne pasty, przekąski i śniadania, ale te batoniki z amarantusa musiałem/bardzo chciałem zrobić. Niesamowicie proste i pyszne. Poza tym amarantus z paczki od Dobrej Kalorii zmarnować się nie może. Amarantusa samego w sobie nie trawię – ma specyficzny smak i nie do końca, np. w płatkach, mi odpowiada. W postaci batoników czy amarantusków jednak nabiera zupełnie innego charakteru. Nawet ja, przeciwnik tego poppingu, muszę przyznać, że spełnia swoją rolę naprawdę dobrze.

Jeśli nie jesteś w posiadaniu ekspandowanego amarantusa, ale masz pszenicę, orkisz, ryż czy płatki to spokojnie możesz ich użyć. Ja zrobiłem wersję średnio słodką i taką też polecam. Jeśli jesteś łasuchem to po prostu dodaj więcej syropu. Syrop ryżowy ma specyficzny, lekko orzechowy smak. Świetnie pasuje do amarantusa i masła orzechowego, a w dodatku nie jest taki drogi.

Za co uwielbiam batoniki z amarantusa?

Ogromnym plusem tych batoników jest prostota wykonania. W dzisiejszych czasach każdy jest zabiegany i nie ma czasu nawet zrobić zakupów (na dobra, ja mam czas, bo to lubię i zawsze go znajdę, nawet kosztem uczelni), jednak te batoniki z amarantusa składają się z 3 prostych składników, wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut i gotowe. Czego chcieć więcej? I jak tu teraz o wymówkę?

  • Sprawdź koniecznie, gdzie dostaniesz najtańszy amarantus ekspandowany -> Kliknij
[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Amarantus ekspandowany : 50g
Masło orzechowe : 100g
Syrop ryżowy : 100g
Sól : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Połącz masło orzechowe z syropem ryżowym. Można na chwilę dać do mikrofalówki/piekarnika lub do kąpieli wodnej - masło musi być troszkę "lejące". Polecam samemu zrobić masło. Jest to bardzo proste, a wychodzi o wiele lepsze niż sklepowe.

2
Gotowe

Do jednolitej masy wsyp amarantus i dokładnie wymieszaj.

3
Gotowe

Przełóż powstałą masę do plastikowego pojemniczka, dobrze ugnieć i wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny.

4
Gotowe

Wyjmij z pudełka (powinno bez problemu wyjść) i pokrój ostrym nożem na batoniki.

Poprzedni
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni
Następny
Zupa marchewkowa krem
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni
Zupa marchewkowa krem
Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AANETA

Można przygotować te batony ze zwykłego amarantusa?

Noemi

Uprażyć jak popcorn czyli na oleju?

rabarbarowo

Nie ma wymówek, trzeba koniecznie zrobić 🙂 Doskonale się będą nadawać do zabrania na wycieczkę 🙂
Pozdrawiam serdecznie

Aga

Ja mam amarantusa w ziarnach jak mam go użyć?

Aga

Dziekuje bardzo:)

Ola

cześć, jakiego syropu ryżowego używasz? 🙂 chodzi mi o firmę

iwona

Wyszło pyszne, ale się rozsypuje 🙁 Co zrobiłam źle?

Joanna

Też nie wiedziałam, co zrobić z amarantusem. Jest totalnie bez smaku. Znalazłam na blogu kwestia smaku przepis na kotlety mielone z dodatkiem amarantusa i przypraw. Wyszły super. 🙂 Twoje batony też wyglądają kusząco. 😀

Ola

Robiłam wczoraj, są rewelacyjne i robi się je błyskawicznie! Nawet narzeczonemu smakowały ( aż za bardzo bo zjadał prawie wszystkie;p).

Ania

Czy można czymś zastąpić syrop ryżowy?

Gosia 65

batoniki zrobione teraz leżakują w lodówce, ale już wiem że będą pyszne : ) wylizałam cała miskę po masie, dzięki za przepis kolejny z Twojego bloga wypróbowany 🙂
P.S Zazdroszczę Twojej dziewczynie , myślę że wie jaki ma skarb w domu 🙂
Pozdrawiam oboje 🙂

;0

0

Iwona

Dzisiaj zrobiłam – wyszło super!!!